img
Home / Имоти / Защо Тесла избра точно Германия?

Защо Тесла избра точно Германия?

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ако новото берлинско летище беше открито навреме (по план – през 2011 година), то първата фабрика на „Тесла“ в Германия можеше да бъде построена на мястото на старото летище „Тегел“. Тъй като обаче откриването на летище „Вили Бранд“ и съответно преустановяването на дейността на „Тегел“ бяха отложени, заводът „Gigafactory“ на Илон Мъск ще бъде издигнат в община Грюнхайде. Малцина са чували за нея – намира се на около 30 км югоизточно от Берлин в провинция Бранденбург, съвсем близо до новото летище, което някой ден може би ще бъде открито. Така Берлин, който е отделна провинция, ще остане с празни ръце от инвестицията на „Тесла“.

Защо Мъск бърза толкова много?

За Илон Мъск най-важното е заводът да започне работа максимално бързо. Може би и поради това той е избрал провинция Бранденбург, а не Берлин. Мъск може би просто не вярва, че берлинчани ще са достатъчно бързи.

А защо е тази надпревара с времето? Защото германските автомобилопроизводители най-после усетиха духа на времето и се насочиха към производството на електрически автомобили. Мъск със сигурност е чул, че преди десетина дни „Фолксваген“ започна строителството на фабрика за електромобили в Цвикау в провинция Саксония. Най-големият производител на автомобили в света иска до 2021 година нататък от фабриката да излизат по 330 000 електромобила годишно.

Решението на „Фолксваген“ – като един от най-големите производители в света на пазара на електромобилите – явно представлява истинска заплаха за компанията на Мъск. Решението му за завод в Германия вероятно може да се разбира като заявка, че „Тесла“ е готова за битка.

Добра новина за местните хора

Дори във високоплатения сегмент, в който „Тесла“ работи, най-голямата конкуренция идва от Германия: от „Порше“ (с Taycan), „Ауди“ (със серията E-Tron) и „Даймлер“ (с Mercedes EQC). Но и в Китай, където „Тесла“ успя да издигне своята трета „Gigafactory“ за едва 10 месеца, има сериозни конкуренти като „Байтън“, „Вей“, „Хонгки“. С решението на „Тесла“ да инвестира в Германия надпреварата за доминация на пазара на електромобили в държавата, в която е изобретен двигателят с вътрешно горене, е официално открита.

Извън многото въпроси, които повдига темата, това е една добра новина за хората в региона, защото „Тесла“ ще открие хиляди нови работни места. И то в правилното време – на юг от планираната „Gigafactory“, в областта Лужица, хиляди работни места бяха закрити заради решението за преустановяване на добива на кафяви въглища.

В Германия вече се приемат и залози: кое ще е готово първо – новото летище в Берлин или германският завод на „Тесла“?

Германия
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.