img
Home / Акценти / Удивителното преобразяване на Матера

Удивителното преобразяване на Матера

Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Никога не бях виждал такава мизерия“, пише Карло Леви, писател, художник и лекар, за южноиталианския град Матера.

В романа си „Христос се спря в Еболи“ той описва времето, прекарано от него в Южна Италия. А Матера се намира зад Еболи.

Фашисткият режим на Мусолини арестува опозиционера Леви и го заточава като политически затворник в регион Базиликата, в който попада и град Матера. В известния си роман той описва неплодородната земя, на която овчарите, заедно със своите семейства и животните, живеят в пещери, откъснати от останалата част от света – без ток, течаща вода и медицинско обслужване.

Романът се превръща в бестселър, а Матера си спечелва прозвището „позорното петно на Италия“.

Градът обаче иска да се раздели с този си имидж и в крайна сметка успява: през 1993 година Матера е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, а през 2019 е обявена за културна столица на Европа заедно с Пловдив.

Новият имидж на Матера

Матера е един от най-старите градове в Европа със 7 хиляди години история. Жителите ѝ – селяни и овчари – са живели в жилища-пещери – комплекс от къщи, черкви и манастири, издълбани в гранитните скали.

След Втората световна война се изграждат нови квартали и хората се преселват в тях. Пещерните жилища са изоставени, докато туристическият бранш не ги открива за себе си. Междувременно те са превърнати в луксозни хотели и всяка година привличат туристи от цял свят. Ръководителят на фондацията „Матера 2019“ Паоло Вери казва, че от 2011 година насам броят на туристите в Матера е нараснал четирикратно. Но градчето не желае масов туризъм: „Този подем ни изненада и обезпокои. Затова разработихме стратегия, която може да бъде полезна и за други градове, които страдат от масовия туризъм. Ние гледаме на хората, които идват при нас, не като на туристи, а като на „временни наши съграждани“. По време на престоя си в Матера всички получават „паспорт“ и посетителите стават част от града. Ние искаме да насърчаваме диалога между хората, които живеят тук, и посетителите на града. Не искаме да предоставяме града само на хората, които предлагат Airbnb (нощувка със закуска), защото градът ще загуби своята идентичност“, казва Вери.

Матера не е Дисниленд

Вместо да изключат платформата Airbnb, Паоло Вери и неговият екип залагат на друг вариант. „Всичките около 500 собственици на имоти, регистрирали се в платформата за нощувки със закуска, работят заедно с нас по проекта за временно гражданство. Ние предлагаме на туристите не само да останат в града на пещерите, а и да изследват и други части на града. За тази цел разработихме 5 туристически маршрута. Така посетителите могат да се пренесат в Матера от 1930-те години или от други епохи. Ние искаме да разширим града и да създадем нови възможности за посетителите“, казва Паоло Вери.

Дълго време се води и спор дали въвеждането на еднодневни входни туристически такси е адекватно средство срещу масовия туризъм. Повод за дискусията беше въведената във Венеция подобна такса. Паоло Вери гледа скептично на подобни мерки: „Аз не искам градовете да бъдат достъпни само за богатите туристи. От друга страна не искам Матера да се превръща в един вид Дисниленд. Затова залагаме на новата концепция за „временно гражданство“.

„Отворено бъдеще“

Мотото на европейската културна столица е „Отворено бъдеще“. Организаторите ще търсят отговори на въпроса как културата може да помогне за по-доброто бъдеще на Европа. „Матера може да стане пример за подражание на много малки градове в Южна Европа. Ние открихме отворено училище за дизайн и събрахме много нови идеи за оформлението на града“, обяснява ръководителят на фондация „Матера 2019“.

Той припомня, че 2019-а е много важна година за ЕС. През март предстои Брекзит, през май пък са изборите за Европарламент. Чрез културата искаме да дадем своя принос за бъдещето на Европа, уверява Паоло Вери.

източник: fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.