Нелегална търговия се върти зад решетките на пловдивския затвор. Лишените от свобода не използват пари, а най-често разменна монета са телефони, цигари и наркотици. Тези предмети са забранени зад решетките, но правилата остават само на хартия. Това стана ясно на съдебно заседание преди ден срещу убиеца Мартин Митев и крадеца рецидивист Калоян Алексиев. Те застанаха пред магистратите от Окръжния съд за извършен на територията на затвора в Пловдив грабеж на мобилен телефон от изпечения сводник Калин Витанов. По данни на пострадалия, мобилното устройство НТС, което експертиза оцени на 40 лева, е било изтъргувано срещу 40 кутии цигари, чиято стойност се равнява на около 200 лева.

Подсъдими по делото са 29-годишният Мартин Митев – Кабуто, който през 2012 г. преби до смърт клошаря Белин Вериньов в квартал „Изгрев“, и 35-годишният Калоян Алексиев с 22 присъди за кражби. Според прокуратурата на 4 февруари тази година те са нахлули в килията на 52-годишния Калин Витанов – Джото, известен като Сводника джентълмен. Младежите започнали да го налагат и му взели часовника, оценен на 10 лева, и мобилния телефон.

В съдебната зала бяха разпитани преки свидетели на инцидента, които по време на грабежа са били в килия номер девет. Оказа се, че голяма част от пандизчиите не помнят какво точно е станало, защото затворническите стаи са постоянно отворени и всеки може да влиза и излиза когато си поиска. Своята версия пред съда разказа затворникът Христо Попантонов – Попа.

Убиец и крадец обраха Сводника джентълмен в затвора
 

Той потвърди, че всеки има достъп до телефони в пловдивския затвор, като те са основна разменна монета между лишените от свобода. Той лично имал 3 телефона, но му били много и си оставил само един – другите предал доброволно. Попа описа Витанов като „кисел и миризлив сводник, изобретателен постановкаджия и използвач“. По думите му, Витанов често звънял на различни момичета от нелегалните телефони и на двадесетата минута ги карал „да си покажат котето“. Попантонов описа в детайли целия инцидент с грабежа в килия номер девет.

По това време в затвора била настъпила „суша“, тъй като малцина лишени от свобода разполагали с „материал“ (наркотици). Подсъдимите Митев и Алексиев били наркомани и изпадали в тежки абстиненции. Телефонът бил техен. На помощ им се притекъл сводникът Витанов, който им предложил размяна – да му дадат процесния мобилен апарат НТС, срещу което той предложил 10 дози „весел чай“ и 10 кутии цигари. Първоначално щял да им даде половината стока, а после да се доизплати.

Момчетата вече не издържали на „сушата“ и се съгласили. Сводникът обаче се отметнал от думите си и не изпълнил уговорката, като отказал да даде още дрога и тютюн. Подсъдимите се разгневили и затова дошли в килията, за да си вземат телефона. Попантонов станал пряк свидетел на драмата, тъй като по това време бил настанен в същата стая. Той разказа, че бой и насилие не е имало, Митев и Алексиев влезли, взели телефона и излезли, а сводникът започнал да крещи и да ги гони по коридорите.

„Витанов разказа всичко на администрацията, а старшините опитаха да потулят случая. Те заявиха на сводника да се разберат с другите двама като мъже, за да не се пишат докладни и да се раздават наказания. Той пък започна да ги изнудва да му превеждат пари, за да оттегли жалбата“, каза пред магистратите Попантонов. Той добави, че в последно време Витанов цакал и другите пандизчии, като им продавал обикновен чай, а един път лишен от свобода щял да умре, тъй като си купил от Джото хероин менте.

Това описание на инцидента коренно се различаваше от версията на самия Калин Витанов. Той разказа, че телефона купил от друг затворник на име Тошо срещу 40 кутии цигари, които се равняват на около 200 лева. Според него, на четвърти февруари той лежал на леглото си и сърфирал на смартфона, като държал устройството на корема си. Изведнъж в стаята нахлули Митев и Алексиев. Те го хванали за ръцете и започнали да му извиват пръстите. Взели телефона и избягали. Витанов започнал да ги гони по коридора, но те се заключили в тоалетната на съседна килия. Сводникът си поискал устройството, ала отказали да му го върнат. Тогава той се обърнал за помощ към надзирателите и написал жалбата по тяхно предложение. Витанов лансира тезата, че Мартин Митев и Калоян Алексиев са наркомани, които крадат от другите затворници, а откраднатото разменят за наркотици. Жертвите им пък не сигнализирали до управата, за да не си „прецакат“ предсрочното освобождаване.

Сводникът беше подложен на жесток разпит от страна на защитниците на подсъдимите. Адвокат Запрянов, който представлява Митев пред съда, го попита за какво е използвал телефона и на кого се обаждал, а Витанов отговори, че е звънял на родителите си. Оказа се обаче, че сводникът не знае номерата на най-близките си хора. Въпросите на защитниците го изкараха извън релси: „Ти на луд ли ще ме правиш, какви са тия шашми, дето ги кроиш!“, разкрещя се сводникът и започна да блъска с ръка по катедрата за разпити.

Запрянов обвини и прокуратурата в липса на заинтересованост за нелегалните предмети в затвора. Още на разпоредителното заседание по делото той предложи казусът да бъде върнат в държавното обвинение, което да довърши разследването и да разбере откъде идва контрабандата зад решетките. Тогава съдът не уважи това негово искане.

„Оказва се, че в килия номер девет е имало много телефони. Прокуратурата не иска да установи кой внася устройствата. Аз не съм разследващ орган. Виновна е затворническата администрация. Всичко, което днес се записва в съдебния протокол, трябва да стане обект на разследване, а прокурорите – да си свършат работата“, категоричен бе Запрянов.

И двамата подсъдими заявиха, че разбират в какво са обвинени, но не се признаха за виновни. Те решиха да дават обяснения след приключването на разпитите на свидетелите и вещите лица.

Делото продължи с версиите на другите затворници, които дадоха противоречиви показания. Антон Петков – Тони бил на отсрещното легло и не видял нищо, защото единият от подсъдимите бил с гръб и препречвал случващото се. По това време той също цъкал на телефона си, но когато нахлули Митев и Алексиев, веднага го скрил. Нищо не видял и другият съкилийник Тихомир Борисов. Бил с висока температура и забелязал само силуети. Той заяви, че преди време подсъдимият Митев е лежал в същата килия, но след скандал с Витанов бил преместен в друга. Затворникът беше категоричен, че телефони има в целия затвор.

Делото продължи с разпити на още свидетели и вещи лица.

Марица