img
Home / Мнения / Тръмп сигурно си мечтае да е като Орбан

Тръмп сигурно си мечтае да е като Орбан

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан в Белия дом и го обсипа с похвали. Американският президент сигурно тайно мечтае да е като унгарския премиер. Ето защо:

Никой друг премиер от ЕС не е ухажвал американския президент Доналд Тръмп така отявлено, както Виктор Орбан. Още по времето на предизборната борба в САЩ унгарският министър-председател открито застана на страната на американския милиардер. Орбан беше и един от първите правителствени ръководители от ЕС, които му изказаха поздравления след победата – и то почти еуфорично. Оттогава насам Виктор Орбан постоянно подчертава общото, което ги свързва – без значение дали става дума за миграцията, или за битката им срещу истаблишмънта и политическата коректност.

И наистина – надали има друг европейски политик, чиито позиции се доближават толкова много до тези на Тръмп. Въпреки всичко това, Виктор Орбан бе принуден да чака две години и половина за двустранна среща с американския президент. В понеделник (13.05.) този момент най-сетне настъпи: Тръмп прие Орбан в Белия дом и разговаря с него в продължение на около час. Фактът, че до тази среща се стигна едва сега, е направо унизителен за унгарския премиер. Все пак Тръмп вече е посещавал или приемал във Вашингтон всички останали държавни или правителствени ръководители на източноевропейските страни-членки на ЕС, с изключение на тези от България.

Похвали. И конфликти на интереси.

От друга страна Виктор Орбан чу от устата на американския президент доста похвални думи. Тръмп обяви, че за него е „голяма чест“ да приеме Орбан, който вършел „изключително добра работа“ и гарантирал сигурността на своята страна, поради което бил „уважаван навсякъде в Европа“. „И Вие, също като мен, сте малко оспорвана личност, но това си е окей“, каза Тръмп.

Ако ставаше дума само за лични симпатии, Доналд Тръмп със сигурност щеше да е приел доста по-рано Виктор Орбан. Не е тайна, че американският президент си пада по авторитарните политици. Само че Демократическата партия открито критикува Орбан, а американското правителство, както и републиканците на Тръмп са силно раздвоени в отношението си към унгарския премиер. Един от белезите за това е, че в деня на срещата с него в американското външно министерство бе приет известният унгарски опозиционен политик Петер Марки-Зай. Освен това между САЩ и Унгария съществуват и някои сериозни конфликти на интереси.

Редица членове на Републиканската партия гледат изключително критично на недемократичните реформи, които Виктор Орбан провежда от 2010 насам. А за мнозина във Вашингтон прогонването на милиардера Джордж Сорос и основания от него Централноевропейски университет от Унгария е равнозначно на атака срещу една американска институция. Сближаването на Унгария с Русия и Китай и засиленото ѝ икономическо сътрудничество с тези две страни също противоречи на американските интереси. През последните няколко години многократно се стигаше до известно напрежение между двете страни – например поради това, че Унгария блокира сътрудничеството между НАТО и Украйна заради закона за украинския език или пък заради това, че в края на 2018 Унгария предаде на Русия двама издирвани от САЩ руски оръжейни търговци.

Унгария ще купува нови американски оръжия?

Въпреки всичко това правителството на Доналд Тръмп явно е решено да рестартира отношенията си с Унгария. За разлика от управлението на Барак Обама, сегашният американски кабинет се ръководи от един принцип, който експертите по външна политика наричат „трансакционна дипломация“. В конкретния случай с Орбан това би могло да означава, че Унгария ще закупи американски оръжия за стотици милиони или дори милиарди долари.

Най-важното заключение от срещата между Тръмп и Орбан обаче е друго. Властта на Орбан в Унгария е на практика почти неограничена, той нанесе тежък удар на демокрацията в своята страна, чиито отражения ще се усещат още дълги години, ако не и десетилетия. Американската демокрация обаче очевидно е в състояние да понесе без сериозна вреда дори управлението на един президент като Тръмп. Той може и да си мечтае за властта, с която разполага Орбан, и за почти неограничените му правомощия във вътрешната политика. Но няма да ги получи.

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.