img
Home / Разследвания / Тежката катастрофа на един полулегален бизнес под крилото на властта

Тежката катастрофа на един полулегален бизнес под крилото на властта

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

От години в района на Девин се извършват опасни и полулегални туристически обиколки, а държавата и нейните институции си затваряха очите до 15 юни, когато стана белята с джипа на Велизар Шанов, зам.-председател на Общинския съвет в Девин.

14-годишно момче от с. Гьоврен, Девинско е с разкъсан далак, 14 спукани ребра и пробит бял дроб в УМБАЛ „Св. Георги“, а жена от София е със счупен таз, след като пикап се преобърна в местността „Вълчи камък“ на 1650 метра надморска височина в Родопите.

Съвместно разследване на регионалния вестник „Отзвук“ и „За истината“ установи, че инцидентът е станал при една от нерегламентираните полулегални туристически обиколки към върха, извършвани с високопроходими коли от местни жители. В събота, 15 юни, наетият от Туристическо дружество „Зелена долина“ Мустафа Устов е качил в товарната каросерия на пикап „Мицубиши L-200“ две семейства от София и потеглил по стръмния и черен път.

Тежката катастрофа на един полулегален бизнес под крилото на властта

Туристи по време на разходка с „Мицубиши“-то на Велизар Шанов. Снимка: „Отзвук“

На предната седалка до него седнал 14-годишен приятел. Малко преди върха 18-годишният шофьор изгубил управление, пикапът тръгнал назад и се преобърнал 2-3 пъти. Туристите – двете семейства Шутови и Якимови от столицата, изхвърчали от колата, заедно с тях и детето на предната седалка.

Опасен транспорт без контрол

Момчето било буквално премазано от джипа. След сигнал на тел. 112 пристигналият екип на Спешна медицинска помощ го транспортирал до смолянската болница. Лекарите установили, че детето е с разкъсан далак, спукани 14 ребра и пробит бял дроб, както и с множество фрактури по тялото и гръдните прешлени. Със счупен таз и фрактура на лявата ключица е приета и 44-годишната Боряна от София, съпругът ѝ Детелин – с множествена контузия на петата, а приятелят им Антон – с контузия на гръдния кош. След преглед в смолянската болница туристите от София са транспортирани с линейка до „Пирогов“. А на детето е била извършена животоспасяваща операция, при която е отстранен далакът му. Джанер е бил настанен в Отделението по анестезия и интензивно лечение с опасност за живота, на изкуствено дишане и е поставен в изкуствена кома. След консултация с проф. Чавдар Стефанов от УМБАЛ „Св. Георги“ в четвъртък Джанер бе транспортиран в Клиниката за анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към университетската болница в Пловдив.

Пикапът, който се е преобърнал, е собственост на Велизар Шанов – старши експерт в Областна дирекция „Земеделие“ в Смолян, зам.-председател на Общинския съвет в Девин и председател на Туристическо дружество „Зелена долина“ – с. Гьоврен. Сдружението от няколко години се занимава с превоз на туристи до местността „Вълчи камък“, където е изградило и две панорамни площадки за наблюдение на околността. „Мицубиши“-то с регистрационен номер СМ9893АТ е един от няколкото високопроходими автомобила на Шанов и ТД „Зелена долина“.

Когато стане белята…

След произшествието на място е извършен оглед от дежурна оперативна група към районното управление на МВР – Девин, съобщи районният прокурор Здравко Делиев. Шофьорът е бил задържан за 24 часа, снети са му показания. Алкохолната му проба е отрицателна. „Установено е, че джипът е извършвал турове от името на Туристическо дружество „Зелена долина“. Доколкото ми докладваха дружеството има разрешително от Горското стопанство. Шофьорът също има договор с ТД „Зелена долина“, подписан от председателя му Велизар Шанов. Изискал съм да бъдат представени всички документи, свързани с извършаваната дейност“, каза прокурор Делиев.

Велизар Шанов обаче отрича той или дружеството, което представлява, да са извършвали нерегламентиран превоз срещу заплащане. „Това момче (Мустафа – б. а.) ми е комшия и приятел. Имам му пълно доверие, много кротко момче и друг път съм му давал джипа да си върши негова работа и по селото. Правоспособен водач е на автомобила, много добре го владее. Така че попитал ме е и съм му предоставил автомобила“, заяви Шанов, потърсен за коментар по телефона. Мустафа Устов тази година е бил абитуриент и е шофьор от няколко месеца. Наскоро е причинил пътно-транспортно произшествие в района на смолянското село Стойките, за което има издадено наказателно постановление.

НАП и ДАИ с широко затворени очи

Информацията, споделена от „Отзвук“ и „За истината“ е, че автомобилите – 7-8 на брой, с които се превозват туристите, нямат нито гражданска отговорност, нито са преминали технически прегледи, съобщи адв. Живко Чепишев от Инициативен комитет „За Девин“. „Нямаме информация теренът, върху който са изградени панорамните площадки, да е отдаден по съответния законовия ред“, добави той. Достъпът до тях е ограничен с бариера, а туристите са принуждавани да плащат по 10 лева „вход“, каза още адв. Чепишев, който е бивш районен прокурор на Девин. А офроуд обиколките до местностите „Вълчи камък“ и „Орлово око“ по правило са без документи и струват 80-100 лева.

Тежката катастрофа на един полулегален бизнес под крилото на властта

Панорамната площадка на местността Вълчи камък, изградена от Туристическо дружество „Зелена долина“. Снимка: „Отзвук“

„Подадохме и заявление за достъп до обществена информация, за да разберем как е изградена рампата, законна ли е, обезопасена ли е, но такава не ни беше предоставена от кмета на община Девин Красимир Даскалов“, добави той. Два месеца преди инцидента адв. Живко Чепишев е изпратил и сигнали до ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура за безстопанственост от длъжностни лица в общинската администрация. Наскоро е извършена проверка от Главна дирекция „Национална полиция“.

„Наистина има много хора, които си имат къщи за гости и от своята къща си правят такива турове. Плюс това джипът си е личен и всеки може да се качи да се разхожда, където си иска. Може би има пропуск в законодателната власт.“ – коментира Велизар Шанов пред „Отзвук“ (целия разговор с него прочетете ТУК). Дали наистина е така? С джиповете е извършван обществен превоз срещу заплащане, който подлежи на контрол от ДАИ, извършва се от търговци, притежаващи удостоверение за регистрация и издадено от кмета на общината разрешение. Няма официална информация НАП и ДАИ да са извършвали проверки на нерегламентираните превози до „Вълчи камък“, „Орлово око“ и други местности в Родопите.

За разлика от Родопите, през лятото на 2018 г. служители на НАП и ДАИ санкционираха и свалиха номерата на джипове, извършващи подобни превози по Южното Черноморие, които, заради липса на необходимите лицензи, бяха спрени веднага от движение.

Автор: Елена Павлова

Съвместно разследване на вестник „Отзвук“ и Антикорупционна платформа „За истината“

Смолян / България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.