img
Home / Имоти / Така ще изглежда летище „София” (ВИДЕО)

Така ще изглежда летище „София” (ВИДЕО)

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Консорциумът SOF Connect, който спечели концесията на летище „София”, беше специално създаден за участие в надпреварата за това кой да управлява през следващите 35 години столичния аеропорт. В него с 99% участие е френския инвестиционен фонд Meridiam и с 1% базираната във Виена строителна компания Strabag. Трето лице в процеса се явява летище Мюнхен. Идеята е много от дейностите, които се реализират там да бъдат пренесени и на софийското летище.

Според договора за концесия първата задача на концесионера е да реновира Терминал 1 и Терминал 2. Какво точно ще бъде променено? На първо място ще бъде създадено повече използваемо пространство. Ще се оптимизира процесът на обслужване на пътниците с цел подсилване репутацията на летището по отношение на експедитивност и удобство. На второ място ще бъдат построени нови сгради, съоръжения и внедрени свръхмодерни технологии. Третият акцент е разработване на нови инструменти с цел подобряване усещането на пътниците и въвеждане на най-високите стандарти на летището. Ще бъдат внедрени нови технологии, включително средства за информация и забавление.

При наличието на бързо развитие на технологиите няма как да не бъдат внедрени и улеснения за пътниците преди полет на обновената интернет страница на аеропорта. Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, стоки, услуги и удобства.

Фазите на развитие на летище „София”

Поетапната стратегия на концептуалния план за развитие се ръководи основно от развитието на пътническите терминали, които ще се разширяват на няколко етапа според нарастването на броя на пътниците. Това осигурява подходящ график на инвестициите и съответно – ограничено увеличаване на летищните такси, за да се стимулира последващ ръст на трафика.

Първата фаза включва преустройствата на Терминал 1 и Терминал 2. Целта е да се подобри тяхната оперативна ефективност. Фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Терминал 2 не само ще увеличи капацитета си, но планът за развитието му ще включва нови локации на атрактивни търговски площи, подобрявайки по този начин преживяването на пътниците. Освен модернизацията на съоръженията за обслужване на пътниците на Терминал 2, търговската зона също ще бъде разширена с нови магазини, предназначени за заминаващите пътници, както и обособени места за хранене.

През първите 2 години от концесионния период консорциумът планира да преустрои Терминал 1 в съответствие с увеличаващия се пътникопоток, да повиши нивото на обслужване и удовлетвореността на пътниците.

Местата, на които ще бъдат
направени първо инвестициите

До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани незабавно от потребителите, са новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2 (в т.ч. ръкавите за качване в самолета) и новият паркинг за автомобили. Ще бъдат реализирани серия от технически инвестиции, като например такива във водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на р. Искър.

Значителни средства ще бъдат вложени в летищното оборудване и инфраструктура, които ще подобрят значително оперативната ефективност на летище „София”. Те включват преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, противопожарна станция с чисто ново учебно съоръжение, обновяване на съоръженията за поддръжка и много други инвестиционни проекти. Идеята е да бъдат въведени най-високите стандарти на летище София, включително „задкулисно“ оборудване и инфраструктура, които потребителите няма да виждат, но които имат огромно влияние върху техния комфорт.

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. Това ще е основният фокус за този период и ще се осъществи наред с извеждането от експлоатация на Терминал 1.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.