img
Home / Любопитно / След недоспиване избираме вредна храна

След недоспиване избираме вредна храна

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Лошият сън и недоспиването са една от основните причини да посягаме към вредни храни. До този извод стигнали група учени от Чикагския университет по време на изследване.

Липсата на здравословен и пълноценен сън води до увеличаване нивата на хормони, наречени ендоканабиноиди. Именно тези хормони са пряко свързани с желанието ни за нездравословно „похапване“.

Снимки: shutterstock

След недоспиване избираме вредна храна

Благодарение на ендоканабиноидите ние изпитваме наслада от храната, усещаме по-силно нейните качества, но също така те увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти, захарни изделия и чипс.

„Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта”, закачливо съветва водещият автор на изследването и ръководител на проекта – проф. Торстен Кант, преподавател в Северозападния университет на Чикаго.

„Когато човек е лишен от сън, някои области от мозъка му може да не получават достатъчно енергия и следователно нужната им информация. Ето защо организмът се опитва да си набави липсващата енергия чрез храната. Това е и причината хората, които не си доспиват да посягат по-често, а понякога и да прекаляват с вредни храни“, се твърди в публикацията на екипа, която подробно описва резултатите от проведеното изследване.

Снимки: shutterstock

След недоспиване избираме вредна храна

„След края на експеримента, ние събрахме всички получени данни и се запитахме дали промените в приема на храна, след липса на сън, са свързани с начина, по който мозъкът реагира на миризмите. Запитахме се също и дали тези промени не се дължат на промените, настъпили в ендоканабиноидите“, разказва професорът в интервю за британския вестник Sun.

„Ние получихме своите данни, благодарение на 29 мъже и жени на възраст между 18 и 40 години, които се съгласиха да участват в изследването ни. Те бяха разделени в две групи, като едните имаха възможността да спят пълноценно в началото, но четири седмици по-късно, ние отнехме от съня им и им позволихме да спят само по 4 часа на нощ. Другата група бе подложена на същия режим, но в обратен ред“, обяснява още ученият.

В деня след всеки тест, участниците получавали контролирани менюта за закуска, обяд и вечеря. След това им се давала възможност да изберат храна от отрупана шведска маса.

На всяко хранене екипът следял стриктно каква храна избира всеки един от доброволците и какви количества изяжда от нея.

Снимки: shutterstock

След недоспиване избираме вредна храна

„Когато промениха режима си на спане, участниците промениха и избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те започнаха да избират храни с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове“, обяснява проф. Кант.

Учените се надяват техните констатации и описаните резултати от изследването да помогнат за разрешаване на проблема със затлъстяването на населението в световен мащаб.

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.