img
Home / Свят / Разкриха тайната съставка на Кока Кола – няма да повярвате какво има вътре!

Разкриха тайната съставка на Кока Кола – няма да повярвате какво има вътре!

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  44
  Shares

Ако все още не сте за­кусвали, обядвали или вечеряли, прочитайки тази статия, може да   почувствате   остра нужда да върнете храна­та обратно.

Вероятно ще изпитате това чувство и ако точно в този миг отпивате  жадно чаша „Кока Кола“ Честито!  С нея  погълнахте няколко стотици хиляди останки от изсушени бръмбари…. Преди известно време група , турски учени наддадоха гласност, че са открили тайната съставка на най-популярната напитка в света – Кока Колата. Мистериозната формула, по ко­ято се произвежда газираната напитка, се пази от американската компания, заключена в трезор в подземията на банката Сън Тръст в Атланга от 1886 г., та до днес.

Ако попитате търсачката Гугъл за тайната рецепта, дело на апте­каря от Атланта Джон Пембертон, то тя ще ви каже, че напитката включва следните съставки: за­хар, фосфорна киселина, кофеин, карамел, въглероден диоксид и екстракт на  „Кока Кола“.

Какво обаче съдържа точно този екстракт? В това е секре­тът. Край Босфора случайно се натъкнали на откритието, че въпросният екстракт всъщност е кармин!

Това е едно от най-устойчивите багрила за храни. Извлича се от изсушени и стрити на прах яйца и коремчета на вид бръмбар, наречен кошинил (cochinael-от англ.). Кошинилните бръмбари паразитират върху кактуси в тропическите и субтропическите райони на Мексико и Централна Америка. Женските насекоми съдържат пигмента, наречен карминова кисела, който се извлича, след като те бъдат изсушени.

Твърдението, че кока-колата съдържа кошинилни бръмбари е на организацията „Световен съвет на фонда на Свети Ни­колай“. Преди време нейният председател в Турция Муамер Карабулут предявил иск в съда срещу компанията „Кока-Кола“, настоявайки за обявяването на формулата разхладителна напит­ка. Карабулут пояснява, че най-пазената формула в света била разкрита при изучаване на материалите, предоставени на организацията му от адвокатите на компанията по време на процес, заведен от турски потребители на напитката за това, че върху етикета й произ­водителят не е посочил всичките й съставки.
„Изследването ни установи, че екстрактът „Кола-Кола“ е комбинация от естествения оц­ветител кармин или хранителната добавка кошинил, която се по­лучава от кошинилни бръмбари. В хранителната промишленост тя е известна като карминова киселина, на която е присъден международният индекс Е-120″, разяснява Карабулут.
Съгласно турските закони не е забранено използването на натурални оцветители в про­изводството на разхладителни напитки. Но от друга страна, някои религии смятат за грях употребата на насекоми за хранителни цели.

 

Кошинилните насекоми се убиват чрез потапяне в гореща вода, след което се изсушават чрез излагане на слънчева светлина или във фурни. Един килограм багрило се извлича от около 155 000 насекоми. Кошинилите са с меки и овални тела, приличат на въшки. Безкрили са.

Хранят се от соковете на кактусите, върху  които  паразитират. След чифтосване оплодените женски раждат миниатюрни нимфи. Нимфите секретират восъчно бяло вещество, което предпазва телата им от силното слънце над тропиците. Кошинилните насекоми обикновено са бели или сиви отвън, но произвеждат червен пигмент, който прави вътрешност­та им да изглежда от тъмночервено до тъмнолилаво.

100 години под секрет

Над 100 години от „Кока-Кола“ пазят рецептата в тайна. Според конспира­тивните мозъци една от основните съставки е кока. Но американците отричат това безусловно. Според други тайната се крие в наименованието „7Х“, което всъщност е кодовото име на букета от вкусове, съдържащ се в колата.

Възможно ли е секретната формула да се анализира и да се създаде ефективен неин клонинг? „Възможно е. Всеки би могъл да си купи кола в магазина и да напра­ви мощен химичен анализ. Въпреки това обаче няма да успее да пресъздаде на 100% истинския вкус на напитка­та“, казва главният химик и президент на Британската асоциация по вкусовете и ароматите Стивън Пиърс.

Хладилникът ни бъка от тропически насекоми

Карминовата киселина, която се извлича от кошинилните бръмбари, се използва в производството на още куп хранителни продукти от ежедневието ни. Различни марки сладолед, глазури, желета, конфитю­ри, сирене чедър, сосове, кетчуп, колбаси и прочее съдържат от тропическите насекоми. Багрилото се използва и в текстилната и козметичната индустрия. В древността пък кошинилните насекоми били избивани от индианците, за да оцветя­ват с червено лицата си.

Променят рецептата заради опасна съставка

Централата на “Кока-Кола“ в американския щат Кали­форния промени рецептата на напитката заради опасна съставка. Става дума за метилимидазол.

Това е химикал, който в Калифорния фигурира в списък с веществата, при­чиняващи ракови заболява­ния. Промяната в рецептата се наложи, след като аме­рикански учени установиха, че 4-метилимидазолът (4-М1) е причинил онкологични заболявания на опитни мишки. „Кока-Кола Европа“ засега не смята да променя рецептата, тъй като не било доказано, че химикалът действа ракообразуващо и при хората.

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  44
  Shares
loading...