img
Home / Лайфстайл / Проверете дали сте влюбени

Проверете дали сте влюбени

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Науката потвърждава, че в мозъка се случват съвсем различни неща, когато сме влюбени и когато изпитваме само физическо привличане. Антропологът Хелън Фишър и нейни колеги, които дълго са изучавали странния феномен на влюбването, посочват най-сигурните му белези, пише Obekti.bg, позовавайки се на LifesLittleMysteries.

1. Той/Тя е специален/а. Другият е уникален: не сте способни да изпитвате романтични чувства към никого, освен към него. Според Фишър тази еднопосочност е резултат от завишените нива на допамин – вещество, което е свързано с вниманието и концентрацията.

2. Съсипан съм. Еуфория, безсъние, излишък от енергия, липса на апетит, ускорено дишане, безпокойство, чувство на отчаяние при най-малката пречка – тези смени в настроението наподобяват поведението на пристрастените към наркотици. И наистина, когато влюбеният види снимка на любимия човек, в мозъка му се активират същите участъци, които се активират при наркоманите, когато приемат дозата си.

3. Обсебен съм. Влюбените прекарват 85 процента от времето, в което са будни, в мислене за любимия човек. Натрапчивите мисли са резултат от ниските нива на невротрансмитера серотонин в мозъка. Същото се наблюдава при страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство.

4. Харесва ли такива дрехи? Влюбването е свързано с тенденция да преподреждаме всекидневните си приоритети, понякога да променяме стила си на обличане, маниерите, навиците и дори ценностите си, така че да се доближат до тези на любимия човек.

5. Той/Тя е съвършен/а. Известно е, че влюбените фокусират вниманието си върху качествата на любимия и пренебрегват недостатъците. Те се концентрират върху обикновени случки и предмети, които им напомнят на него и прекарват много време, премисляйки тези ценни малки моменти. Това фокусирано внимание е свързано с повишените нива на допамин, както и с прилива на норепинефрин, вещество, свързано с повишената способност за формиране на спомени.

6. Не става дума просто за секс. Въпреки че желанието за секс с любимия човек е силно, копнежът за емоционална близост е по-силен. Според едно изследване 64 процента от влюбените (и от двата пола) не са съгласни с твърдението „Сексът е най-важната част от връзката ни“.

7. Искрата е изчезнала. За жалост влюбването не е вечно. То преминава в дългосрочна „привързаност“ или „обич“ или се стопява напълно и връзката се разпада. В различни възрастови и социални групи продължителността на периода е различна, но обикновено варира между три месеца и три години. Ако има физически или социални бариери, които пречат на влюбените да са заедно, тогава фазата на влюбването продължава по-дълго, твърдят учените.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.