img
Home / България / Простата, Movenber, митове и дядо ми Атанас

Простата, Movenber, митове и дядо ми Атанас

Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1.2K
  Shares

Ноември е месецът на Световната кампания за борба с рака на простата.

Тръгва от Австралия преди 15 години, а у нас е за трети път. Повече от 10% от мъжете над 50 г. са с рак на простата. В България всяка година се регистрират над 1000 случая на мъжкия рак.

Movenber – пуснахте ли си вече мустаци?

Ще започна с отговора на въпроса ми от шефа на урологията в 1 МБАЛ д-р Стоян Георгиев. Как мъжете в зряла възраст да запазят простата си без лекарства и операции. Отговорът му бе ясен и категоричен. Е, ясно е как, затова Господ е създал жените…… повече секс… и ми показа как се променя простата без секс на снимка. Ужас !

В малкия град, в който съм роден, дядо ми Атанас, беше известен с това, че на 78 години давал пет лева за секс. На многодетната циганка Милка, а старата ми  баба през ден викаше някоя от дъщерите си, за да я пази от нагона на дъртия мераклия.

Той бе направил през живота си осем деца- четири сина и четири дъщери. Едва ли някога е знаел що е това простата и че човек има проблеми със секса. Умря на 80, като до последно попийваше и пафкаше долнопробен тютюн. Лека му пръст!

 Жлеза, ама репродуктивна

Простатата е жлеза от мъжката репродуктивана система Разположена е непосредствено под пикочния мехури маншетоподобно обгражда утретрата – каналът, през който урината се пренася от пикочния мехур през центъра на простатата и пениса извън тялото. Простатната жлеза достига големината на кестен и неправилна сферична форма около ранните 20 години. Жлезата остава с такава големина до около 40-ата година, когато започва да нараств. Това е чисто и просто написаното в Уникепедия и медицинското понятие.

Възрастовите промени на жлезата днес се знаят от мало и голямо. При деца преобладава мускулната тъкан. При пуберите достига нормалния си вид. А при момчетата над 50, които „са си изяли войнишката чорба” настъпва обратно развитие. Уголемената жлеза притиска пикочния мехур и уринирането става трудно.

Колкото кестен , но мачка мъжкото самочувствие

Забавни са шегите с алармиращата простата, но тази жлеза с големина на кестен е способна да смачка изцяло мъжкото самочувствие. Някъде там, под пикочния мехур, тя контролира уринирането чрез директно притискане на началната част на пикочния канал. 3-сантиметровата простата е на пиедистал сред мъжете заради производството и отделянето на секрет, който взема основно участие във формирането на семенната течност (спермата). За нормалното си функциониране простатната жлеза изисква наличие на мъжки полови хормони, основният от които е тестостеронът, произвеждан главно в тестисите.Проблемът е, че с напредване на времето простата се превръща в основно здравословно притеснение.

Да направим уточнение – възпаление или уголемяване на простата не означава рак на жлезата!

Като орган на мъжката полова система простатата претърпява промени с възрастта. При децата представлява малко тяло, съставено предимно от мускулна тъкан; през пубертета жлезата започва да изпълнява специфичната си функция; в старческа възраст простатата търпи обратно развитие поради затишието на мъжките хормони. В някои случаи простатната жлеза се разраства, като с уголемяването си  средният дял притиска преминаващата през него уретра и причинява затруднение в уринирането. Доброкачествената хиперплазия на простатата е често състояние сред по-възрастните мъже. Повече от половината мъже между 60 и 70-годишна възраст страдат от доброкачествена простатна хиперплазия, докато при мъжете над 70 и 80 годишна възраст честотата достига 90 %. Само около 10% от тези мъже се нуждаят от медицинско и хирургично лечение.

Колкото кестен, ама….

Аха! Говорим за след няколко десетилетия! Но защо тогава мъжете през ноември пускат бради и мустаци? Защото това е част от кампанията да се погрижите за простатата си и да се прегледате при уролог за друго заболяване – рак на простатата. То е сред най-честите тумори при мъжете! Нарежда на второ място заедно с този на белия дроб и е една от основните причини за онкологична смъртност сред силния пол. Добрите новини са, че ракът на простатата е лечим, стига да се открие навреме.

Редовните прегледи трябва да започнат след 50 годишна възраст, но не е зле да се консултирате с уролог и след 40, особено ако имате заболял от рак в семейството! Профилактичния преглед не е толкова кошмарен, колкото го описват безбройните вицове по темата. Обикновено се започва с вземане на кръв за тест с тъкан-специфичен маркер PSA. Той улавя специален антиген, роизвеждан от простатата.

Високите стойности могат да наведат на идеята, че се касае за рак, но и това не е задължително! Увеличението на антигена може да е заради инфекция, предхождащ секс, колоездене, наскоро изхвърлен бъбречен камък. За да се уточни причината, се налагат допълнителни изследвания с ехограф и други.

В очакване на заветната среща с уролог след 40, трябва да знаете, че простата може да бъде атакувана и от възпаления всеки един момент.

Голяма част от мъжкото население страда от хроничен простатит без да подозира за него. При простатит уринирането е значително по-често, дори през нощта се случва 1-2 пъти, обикновено в ранните сутрешни часове. Известни нарушения има и през деня – те се състоят в това, че човек се колебае дали да отиде до тоалетната, или не. До момента, най-често срещаният тип на простатит е небактериалният хроничен простатит.

Симптомите могат да включват често уриниране и болки в долната част на корема или долната част на гърба. Причините могат да бъдат стрес и нередовна сексуална активност. Бактериалният простатит пък се причинява от виновниците за инфекции в пикочния мехур. От от него страдат мъже с активен полов живот. Редица билки като магарешки трън, тиква и червена боровинка облекчават симптомите. Е, това не изключва и консултациите с уролог.

Movember – пускайте мустаци и бради!

1 ноември поставя началото на ежегодната Световна кампания за борба с рака на простатата Movember. Тя тръгва от Австралия преди 15 години, а в България се отбелязва за трети път. Основна цел на кампанията е да чуем и научим повече за жестокия рак на простата. „Movember” представлява съчетание от две думи – „мустак” и „ноември” на английски.

Именно в началото на ноември всеки мъж може да подкрепи кампанията, като започне своя Мовембри гладко обръснат и до края на месеца поддържа грижливо своя мустак.

През ноември всички, които поддържат мустак, се наричат мо-братя. Разбира се, жените не трябва да се чувстват изолирани, а също могат да подкрепят всички засегнати като например направят маникюр с мустачета и най-важното – да приканят своите бащи, братя, половинки и приятели да обръщат повече внимание на своето здраве.

Превърналата се в световна кауза, „Movember” днес обхваща кампании в 21 страни, а привържениците на идеята са от цял свят и всички те се включват в публични дискусии на здравна тема.

A идеята всъщност се заражда съвсем случайно през 2003 г. като разговор между трима приятели и до днес именно диалогът е в основата за постигане целите на каузата. „Mo Bros”, или всички мъже, решили да се включат в инициативата, са ходещата и говореща реклама, която повдига въпросите за здравето на мъжете и се стреми да набира средства за подпомагане на каузата.

Тревожен факт е, че повече от 10% от мъжете в Европа над 50 години имат рак на простата. Желаещите да проверят състоянието си този месец могат да си направят своите безплатни прегледи, а в края на месец Мовембри студенти по медицина ще изберат мисис и мистър „Мо”.
Освен подкрепа от страна на знаменитости от цял свят, тази година в глобалната инициатива ще се включат и играчите от играта FIFA 2015, които също ще си пуснат мустаци.

Митове за простата

Знаете ли всичко за рака на простата? Мислите ли, че това ви предпазва? Помислете отново. Болестта е сред най-често срещаните туморни заболявания при мъжете в България и всяка година се регистрират над 1000 нови случая на рак.
За съжаление много мъже не знаят тези факти и имат невярна представа за заболяването.

Ето кои са някои от най-разпространените митове за рака на простата:

Няма симптоми, значи няма рак.Ракът на простата може да причинява различни уринарни симптоми – от увеличено или намалено уриниране до болки в гърба. Симптомите обаче не се забелязват преди ракът да се е развил до такава степен, че лечението му да е почти невъзможно. За мъжете е важно да знаят, че ако нямат симптоми, това не означава, че е невъзможно да имат рак на простата.

Ако татко е имал и аз ще имам? Да имате пряк роднина (баща, брат или син) с рак на простата определено увеличава риска от развитие на болестта. Истината обаче  е, че мъж със трима преки предци, диагностицирани с рак на простата, има 50%  вероятност и той да се разболее.

Само възрастни мъже се разболяват? Ракът на простата се среща по-често при възрастните мъже, но младите мъже също се разболяват.  Затова не е добра идея на скриийнинг да се подлагат само мъже, навършили поне 50 години. Най-добре да се започне от 40-ата година, особено за тези, които имат рак в семейството.

Хранителните добавки предпазват? Наскоро лекарите бяха развълнувани, че определени микроелементи – селен и витамин Е, могат д а намалят значително риска от рак на простатата. Наскоро обаче ново значително по-сериозно изследване, не можа да докаже тези „открития“.

Сокът от нар избива ракомите клетки?  Сокът от нар наистина убива раковите клетки на простата – в епруветка. Но има малка разлика, когато говорим за клетки в човешкото тяло, нали?

Виновен е нередовният секс? Няма никакви доказателства за връзката между редовността на сексуалния акт и ракът на простата. Независимо колко често правите секс, това не се отразява на риска от заболяване.

Ракът на простата е заразен ? Можем ли да се заразим от рак на простата? Не, няма никакви доказателства, че този вид рак се причинява от инфекция. Както и от пушеше, пиене, заседнал начин на живот, нездравословно хранене или друг фактор свързан с начина ви на живот.

Биопсията не е задължителна за диагностициране ? Някой ден може би ще е така. Все още обаче биопсията е един единственият сигурен начин за диагностициране на рак на простата.

Май стана страшничко  написаното. Затова ви предлагам и няколко италиански съвета, за да нямате гранде проблеми с простата. Ето ги.

Първи: Пийте бирата винаги ледено студена. Така замразявате простатата и тя няма да ви боли. Справка – когато футболист го ритнат, замразяват мястото против болка.

Втори: Спете винаги на запалена лампа и пуснат телевизор. Така мамите простатата, че е ден и тя няма да ви вдига 4 пъти през нощта.

Трети: Яжте по-малко сладко. Високото ниво на захар в урината прави простатата разлигавена и несериозна. И тя ще ви причинява болка, за да се бъзика с вас.

Четвърти: ЗА БОГА никога не яжте люто! Най–голямата грешка е, да имате разлютена и ядосана простата.

Пети: Никога не използвайте в разговор думата простата. Тя се асоциира с думата прост и това обижда простатата. Казвайте–жлеза.

Е, сигурно и българите имаме да добавим нещо към италианското меню за борба с простата.

И накрая

за десерт един виц и една обява.

Вицът: – Защо са ви толкова дълги пръстите? Сигурно свирите на пиано?- Не, масажирам си простата…

Обявата:  Правя масаж на простата без помощта на ръце. Тел. XXXXXX…

Няма нищо срамно и във възрастта и в уголемяването на кестена-жлеза. Всеки ден говорете на простатата. Опитайте, да се разберете като мъже. Все пак добрата дума отваря и заключена врата.

Но не забравяйте и всичко, за което напомнихме по-горе. На слука!

Пешо Секса

източник:frognews.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1.2K
  Shares
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.