img
Home / Бизнес / Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Депутатите гласуваха процедурните правила за избор на подуправител, отговарящ за управление „Банков надзор“, който да замени подалия оставка от този пост Димитър Костов.

Ден по-рано председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова поясни, че процедурата по избор на нов подуправител ще е със съкратени срокове.

След като управителят на БНБ внесе в Народното събрание своята номинация за подуправител парламентарната комисия ще изчака 8 дни от дата на внасяне, през които всички желаещи ще могат да се запознаят с кандидатурата и да отправят своите въпроси към кандидата.

По време на заседание на комисията вчера Менда Стоянова обяви, че новият подуправител ще довърши мандата на стария.

В наредбата обаче сега не пише, че при предсрочно освобождаване на някой от членовете на Управителния съвет на БНБ, заместникът му довършва мандата.

Такъв текст е имало до 2015 г., но той е отменен с решение на Народното събрание.

Димитър Костов бе избран за подуправител, отговарящ за Банков надзор, на 29 юли 2015 г. и неговият мандат изтича на 25 юли 2021 г.

Според „Действащата разпоредба на чл. 14, ал. 2 от Закона за Българската народна банка предвижда при предсрочно прекратяване правомощията на член на Управителния съвет на Българската народна банка на негово място да се избира, съответно назначава друго лице, за остатъка от мандата. При приемане на предложеното изменение за отмяна на чл. 14, ал. 2 от Закона за Българската народна банка, при всички случаи членовете на Управителния съвет на Българската народна банка ще бъдат избирани с мандат от шест години, каквото е общото правило на чл. 12, ал. 4 от Закона за Българската народна банка.

С отмяната на ал. 2 от чл. 14 на Закона за БНБ още през 2015-а е отпаднало правилото за довършване на мандата на освободен предсрочно член на УС нас БНБ.

При това положение заместникът на Димитър Костов ще бъде избран за нов шестгодишен мандат. Това е Радослав Миленков, чийто мандат като председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките изтича, припомня news.bg.

От месец ноември 2014 г. досега Радослав Миленков е председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). В рамките на своя мандат като председател на ФГВБ той поддържа добро сътрудничество с Българската народна банка, Министерството на финансите, банковата общност в страната и с други национални и международни институции.

Радослав Миленков е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии“.

Петгодишният мандат на заместник-председателя на Фонда Нели Кордовска обаче вече е изтекъл и БНБ, която посочва лицето, заемащо тази позиция, или трябва да я преизбере, или да назначи неин заместник. Министерският съвет пък трябва да излъчи заместник на Радослав Миленков, ако той стане подуправител на БНБ на мястото на Димитър Костов.

България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.