img
Home / Свят / Почти всички жени започват да напълнят след навършване на 45 г. – вижте как да се преборите с килограмите!

Почти всички жени започват да напълнят след навършване на 45 г. – вижте как да се преборите с килограмите!

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 137
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  137
  Shares

Предвид хормоналните изменения, които настъпват след 45-тата година, тялото на жените се променя.

Производството на естрогени, от които зависят пропорциите на женската фигура, в началото рязко нараства, след това също толкова стремително намалява. За да се компенсира хормоналния дефицит, организма започва да използва „златния запас“ от естрогени, натрупан до този момент.

Тъй като резките промени през този период може да нарушат ендокринния баланс, жените след 45-годишна възраст е необходимо да се въздържат от експериментиране с диети. Много по-разумно е да задържат обичайното си тегло стабилно, в противен случай рискуват да предизвикат неконтролируемо напълняване.

Съвети:

Забравете за суровите диети и още повече за гладуването. Вместо тях, може да правите по един разтоварващ ден седмично. За целта сварете половин килограм ориз в подсолена вода и го приемайте заедно с черно грозде и сушени кайсии. Може да направите и разтоварване с извара (600 – 800 грама) и 2 чашки стафиди. Тези продукти са полезни за сърцето.

Закусвайте и обядвайте със супи, сварете си бульон. Освен това, наблегнете на патладжаните, тиквичките и ябълките, тъй като те понижават нивото на холестерола и извеждат от тялото излишното количество от него. Благодарение на това се намалява риска от развитието на заболявания, свързани с възрастта: диабет, атеросклероза, затлъстяване;

Увеличете броя хранения за сметка на количеството на порциите;

Заменете черния чай със зелен;

Яжте картофи по-рядко;

Пийте повече чиста вода. Около 50-те се усвоява едва 50% от течността. Минималното дневно количество е 1,5 литра;

Задължително внимавайте с консумацията на мазнини (нека количеството им да бъде умерено). Най-честата грешка, която се допуска, е лишаването от продуктите, съдържащи такива, страхувайки се от напълняване. Мазнините овлажняват кожата, което е важно в тази възраст, за да се съхрани младостта на тялото. Обърнете внимание на ненаситените мазнини, които се съдържат в зехтина и ядките;

Не се подлагайте на тревожни състояния.

Настъпването на менопаузата често води след себе си влошаване на настроението. Научете се да контролирате емоциите си и да не търсите утеха в съдържанието на хладилника. След 45-годишна възраст е възможно да се притъпят вкусовите усещания. Не увеличавайте количеството сол, за да направите храната по-вкусна. По-добре да използвате лимонов сок или билки;

Включете в менюто си нискокалорични млечни продукти, не по-малко от три вида за ден. Те няма да ви дадат излишни калории и ще укрепят костната тъкан; Опитайте лесно, но ефективно натоварване – бързо ходене (минимум 45 минути дневно) и упражнения с гирички (по 30 минути 2 пъти седмично).

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 137
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  137
  Shares
loading...