img
Home / Имоти / Пловдив: Затворен жилищен комплекс на мястото на парк

Пловдив: Затворен жилищен комплекс на мястото на парк

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Жители на няколко квартала в Пловдив се вдигнаха на бунт срещу застрояването на емблематичен парк от 16 декара до детска градина „Славей” в район „Северен”. През 2006г. имотът бе един от апортираните в дружеството на бизнесмена Георги Гергов по панаирната сделка. Преди време той го продал на друга частна фирма, твърдяха протестиращите. Но именно с мотива, че теренът е частна собственост, от общината отказваха да поддържат хубавия парк до детската градина.

Зелените площи запустяваха, но въпреки това, заради големите дървета и прохладата от тях, а и площадката с катерушки от соц-а, бяха притегателно място за жителите на района. „Сечта на дърветата е започнала точно на 3 март – националният ни празник. А на това място е бил 9-ти пехотен полк под командването на полковник Дрангов навремето. Каква памет имаме, та унищожаваме историята си!?”, казват жителите на района, цитирани от „Монитор”. На протеста срещу застрояването на зелената площ, както според ОУП на Пловдив се води теренът, бяха дошли стотици пловдивчани на различна възраст – от бебета до старци на по 90 години. Всички те носеха плакати, че искат парк, а не поредния жилищен мастодонт. „През 2009 г. статутът на имота е бил променен от зелена зона в комплексно жилищно застрояване. Защо, кмете? Има ли внесено инвестиционно предложение за строителство? Кой е дал разрешение да се строи?”, бяха само малка част от многобройните въпроси, на които трябваше да отговаря пред избирателите си кметът на район „Северен” Ральо Ралев.

Единствено той от всички общинари пожертва неделния си следобед, за да отговори на въпросите на хората. По думите му инвестиционно предложение за строителство не било внесено, но Ралев не уточни дали има предвид внесено в район „Северен” или в голяма община. След което сложи името си в подписката срещу застрояването на терена. Само за 4 часа в подписката се бяха записали над 320 човека.

Пред Агенция Монитор Ралев обясни, че частникът има право да загради терена си, каквито първи стъпки били вече направени. Дърветата в зоната били изсечени с разрешението на районното кметство. По думите на районния кмет издаденото разрешение било само за санитарна сеч и тепърва от понеделник Общинският инспекторат щял да проверява дали има нарушения. „Вчера (б.р. на 9 март) лично отидох до мястото и видях роми, които са започнали да ограждат парка. Дойдоха полицаи и ги прибраха в районното, защото ромите не си носеха лични карти“, обясни районният кмет.

Протестиращите излязоха с декларация, в която призоваха за спиране на бетона в парковите зони, както и призоваха прокуратурата да се самосезира за случващото се. Те поискаха община Пловдив да си върне собствеността върху парка и да запази статута му. Паркът да се възстанови, искат още хората. Друго тяхно желание е да зелената зона да бъде облагородена и там да играят децата им.

От пресцентъра на голяма община уточниха, че в първия работен ден ще направят проверка дали статутът на терена е променен, дали има внесено инвестиционно предложение, идеен или работен проекти и за какво точно строителство, както и дали има издадено разрешение за строеж.

България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.