img
Home / България / Отвличаният журналист Христо Гешов: Адвокат на Пеевски е зад кметицата на Троян

Отвличаният журналист Христо Гешов: Адвокат на Пеевски е зад кметицата на Троян

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

На 14 май журналистът на „ЗовНюз“ Христо Гешов беше обявен за издирване.

След като беше открит, стана ясно, че е бил отвлечен заради разследването си покрай частното ВиК в Троян. Преди това разследвания на Христо Гешов доведоха до обвинения и отстраняване от длъжност на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Става въпрос за санирането на къщите на топ общинари с европейски пари и раздаване на „топъл обяд“ по европрограма на социално слаби от общината от фирма, свързана с кмета на града.

Пред „Евроком“ разследващият журналист проговори за случилото се.

„Накратко разследването е за незаконно ВиК. Ние озаглавихме това незаконно ВиК, защото става дума за една фирма, която се е самопровъзгласила за собственик на едни тръби чрез покровителството на общината. Общината се управлява от г-жа Донка Михайлова от БСП, зад която по наши данни стоят братя Мондешки, които всячески подкрепят въпросната кметица. Единият от двамата братя е адвокат на Делян Пеевски. Това, което ми се случи, стана след едни публикации в медии, свързани с Делян Пеевски. Обикновено полицията може да си е свършила работата, но някоя районна прокуратура прекратява въпросните производства заради т.н. „неизвестен извършител“. Полицаят, който ми е бил начислен в този ден, г-н Слави Джурковски (бел.ред. – Гешов е бил с полицейска защита заради заплахи), от районната полиция в Червен бряг, няма абсолютно никаква вина за това. Самият факт, че в момента към мен се води такава масирана медийна атака, самият факт, че аз бях задържан повече от 12 часа насила, самият факт, че кметът Донка Михайлова в нито една медия в правото си на отговор не пожела да застане очи в очи с мен, самият факт, че нито една служителка на община Троян не пожела да отговори на явно неудобните ми въпроси, е повече от показателен, че в Троян има някакъв вид корупция. Да излязат най-накрая, да спрат да ни говорят глупости, да спрат с целия този цирк и пиар, и да си свършат работата наистина. Ние на думи се наслушахме. Видяхме и БСП, видяхме и всички останали формации, които се породиха, видяхме и ВМРО какво представляват, така че мисля, че е крайно време това, което говорят пред медиите е факт, нека да го направят. А не да се налага журналисти, които си вършат работата да бъдат с полицейска охрана като арестанти, не да ни отвличат и да ни бият, не да има медийни кампании към нас, които да нарушават гражданските ни права. Преди известно време Елена Йончева също говореше, че е репресирана и че срещу нея се е водила медийна кампания. Къде е сега г-жа Елена Йончева, когато на мен ми се случват тези неща. Или ще изчакаме да се появят другите големи телевизии, за да дойде да я снимат пред нас ли? Ако някой си мисли, че София е България, не не е. Ако някой си мисли, че Варна е България – и това не е. А истината – тя остава някъде там, между всичките тия листове хартии и в главата на хората, които ги е страх да излязат и да кажат всъщност какво са изживели. Аз не знам даже как ви дават да излъчите каквото и да е.

Кметът на Троян Донка Михайлова отрича да е замесена в случая: „Той говори, че е отвлечен, пък споменава моето име, някакви такива абсолютно нелепи неща, които…Не ми се влиза повече в тази тема. Плащат му добре на човека, ще продължат да му плащат до кампанията. ДКВР да се произнесат по случая. Това е организация, която се занимава с правомерността на водоснабдяване. Общинският съвет е принципал.

Гешов от своя страна добавя: „Имам нужда от почивка. Прекалено много ми дойде всичко. Хората в малките населени места ги е страх да говорят, те търсят медиите, само че кои медии да дойдат? Стигам до извода, че в България не може да има свободна регионална журналистика. Преди да започна да снимам каквото и да е, свързано с Троян, бях предупреден няколко пъти, че ще си имам сериозни проблеми с това, което ще снимам. Моят съвет към всички тези хора, които са решили някога да се занимават с журналистика, първо да им кажа, че те при всички случаи, ако бъдат честни и обективни ще бъдат смачкани рано или късно. Завършете си средното образование, хванете самолета, напуснете тая държава и забравете някога, че сте били българи, защото ако аз сега бях на 18-19 г. и завършвах, със сигурност щях да си хвана пътя и да си тръгна и когато мине известно време със сигурност нямаше да искам да имам българско гражданство.“

София / България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.