img
Home / Любопитно / Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Когато стане дума за храни, обработвани с пестициди, повечето хора са склонни да обръщат внимание и да се тревожат само за пресните плодове и зеленчуци. Но употребата на препарати за унищожаване на плевели, като глифозат например, се оказва много по сериозен проблем, за който трябва да се тревожат.

Тези препарати са толкова широко разпространени, че се появяват навсякъде и във всичко, което ядем — дори в преработените храни.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

Когато купуваме продукти, в чийто състав има растителни култури, като зърнените закуски например, едва ли се замисляме за препаратите, с които те са обработвани докато все още са зреели на полето. А трябва.

Изследване, проведено от американски експерти по храните, показва, че пестицидите са неразделна част от състава на много от храните, които купуваме. Оказва се, че една от най-разпространените, обичани, бързи и лесни закуски, които приготвяме дори на децата си сутрин, съдържат големи количества от отровните химикали, с които се пръскат зърнените култури. Един от тях е пестицидът глифозат, който се използва за контрол над плевелите.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

Тестовете, проведени от работната група към Центъра за екологично здраве (EWG), показват, че химикалът глифозат е навлязъл в някои от най-популярните марки зърнени закуски на основата на овес, пшеница или царевица и нивата съвсем не са незначителни.

Почти всеки от тестваните продукти съдържал нива на остатъци от глифозат, надвишаващи тези, определяни от здравните служби като безопасни за деца или възрастни — 160 части на милиард.

Всъщност тестовете показали, че в някои зърнени храни се съдържа дори повече глифозат, отколкото витамини.

Детската зърнена закуска Honey Nut Cheerios, например, съдържа повече глифозат, отколкото витамини В12 и D, а закуската Quaker Oatmeal Squares съдържа повече глифозат, отколкото витамин А.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

В някои проби от зърнени закуски нивото на пестицидите било 18 пъти над допустимата норма, което съответно увеличава драстично и риска от заболявания като рак.

„Компаниите, които произвеждат тези храни трябва да преминат към употребата на овес, който не се пръсва с глифозат. В противен случай продуктите, съдържащи химично вещество, ще продължат да се произвеждат и разпространяват, застрашавайки здравето и живота на нашите деца“, заявява в официално изявление президентът на EWG Кен Кук.

Експертите са открили глифозат и в други продукти, произвеждани специално за деца.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.