img
Home / Мнения / Новата руска пропаганда (ВИДЕО)

Новата руска пропаганда (ВИДЕО)

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нов филм за сваления пътнически самолет на Malaysia Airlines над Украйна беше официално представен преди дни в Холандия. „Призив за справедливост” е с продължителност 28 минути и е достъпен в интернет. Сред главните действащи лица са Сергей Дубински, който Международната следствена група (JIT) призна за един от четирите главни виновници за трагедията, премиерът на Малайзия Махатхир Мохамед, който не признава резултатите от официалното разследване и не вярва на руското участие и малайзийският полковник Мохамад Сакри.

Премиерата на филма беше организирана от Global Rights of Peaceful People. Подобни документални творби с алтернативни теории бяха представени в Куала Лумпур на 17 август в рамките на конференцията „МН-17: Търсенето на справедливост”.

Авторите на филма – руската журналистка Яна Ерлашова и холандският блогър Макс ван дер Верф, са в ролята на независими разследващи журналисти. За Ерлашова това е третият филм, който прави по темата. Предишните два са били за телевизионния канал, в който е работила – RT. В тях твърди, че малайзийският самолет е бил свален от украински изтребител Су-25. Основната цел на първите два филма е била да поставят под съмнение резултатите от официалното разследване, проведено от JIT.

Макс ван дер Верф също е на мнение, че МН-17 не е свален от руски „Бук”. Той неведнъж е давал интервюта за сепаратистки медии в ролята си на независим анализатор.

Двамата журналисти безпрепятствено са посетили мястото на трагедията разиграла се на 17 юли 2014 г. и отнела живота на 298 души, а бойците с радост се свързват с тях. В „призив за справедливост” Ерлашова провежда телефонен разговор с руснака Сергей Дубински, който през 2014-а е бил подчинен на замесения в свалянето на Boeing-а – Игор Гиркин, определящ се за министър на отбраната на ДНР. Дубински оглавява военното разузнаване на т.нар. ДНР. Смята се, че участва и в транспортирането на ЗРС „Бук”.

По време на телефонния разговор между Ерлашова и Дубински, последният твърди, че не е замесен в трагедията и е научил за самолетната катастрофа от т.нар. „премиер на ДНР”. Също така заявява, че двете черни кутии да му доставени от мястото на трагедията и ги е предал на Бордай.

Във филма се припомня, че Малайзия, за да получи информацията от „черните кутии”, е изпратила тайно свои представители на територията на ДНР. Малайзийците са приети дружелюбно, а на 22 юли 2014 г. премиерът на ДНР Александър Бородай е предал в Донецк „черните кутии” на малайзийския пратеник полковник Мохамад Сакри. Във филма последният заявява: „Нямаше условия. Те просто ни дадоха „черните кутии””. Сакри допълва, че представители на ОССЕ са искали носителят, съдържащ полетната информация. Аналогична молба е имало и от ФБР.

Във филма Сакри обяснява как той и екип от 11 души провеждат успешно тайна операция, която им дава възможност да са първите, които се сдобиват с „черните кутии”. Това обаче не е трябвало да става, тъй като без разрешението на Украйна би се считало за пряко нарушение на украинския суверинитет и международното право.

Сакри отива на мястото на трагедията под пряката заповед на тогавашния премиер Наджиб Разак, който през 2018 г. е арестуван с обвинение в корупция, а именно за изчезването на милиарди американски долари от държавния фонд.

Ролята на Малайзия в разследването

JIT включва експерти от пет държави: Украйна, Холандия, Австралия, Белгия и Малайзия. След като бяха посочени четирима заподозрени в свалянето на Boeing-а, малайзийският премиер Махатхир Мохамад направи шокиращи изявления, че се съмнява в обективността на ръководеното от Холандия разследване на трагедията и не вижда убедителни доказателства, че Русия трябва да е виновна за катастрофата. Същото той твърди и във филма: „Те вече са решили, че това трябва да е Русия. Подобно отношение е неприемливо за нас”.

В Холандия Макс ван дер Верф прави опит за интервю по темата с главния прокурор на Холандия Фред Вестербеке, но той отказа.

Ерлашова припомня, че Малайзия не се е включила веднага към JIT, макар че в трагедията са загинали 44 граждани на страната. Да не се допусне Малайзия да се присъедини към разследването, особено като се има предвид, че самолетът е малайзийски, би било странно и би довело до въпроси относно обективността на разследването. Така, че всъщност никой не игнорира Малайзия. JIT беше създадена на 7 август 2014 г. В нея бяха включени представители от Украйна, Холандия, Белгия и Австралия. Представителите на Малайзия се присъединиха на 4 декември 2014 г., тъй като самата страна нямаше желание да го направи по-рано, въпреки поканата на всички държави, чиито граждани загинаха при бедствието. Важно е да се отбележи, че черните кутии също бяха прехвърлени на международни следователи и проучени от експерти.

Въпреки изявленията на малайзийския премиер, всички публикувани констатации бяха подкрепени и признати от всички страни, участващи в разследването, включително Малайзия и близките на жертвите. За последните филмът „Призив за справедливост” е „шамар в лицето”. За тях филмът не показва истината и поради тази причина и не бяха на премиерата му.

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.