img
Home / Здраве / Нова технология подменя зъбите ви за два часа!

Нова технология подменя зъбите ви за два часа!

Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 99
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  99
  Shares

Повечето от нас асоциират подвижните протези с “кастанетите”, които носеха нашите баби.

Сега обаче се появи съвършено ново поколение от тези полезни и жизненонеобходими приспособления. Едва ли бихме могли да се съмняваме, че имплантите са най-добрият начин да се възстановят зъбите. Дори някои дават гаранция цели 30 години. Обаче при всички плюсове, които несъмнено имат имплантите, ние трябва да знаем, че съществуват и немалко минуси.

Затова е добре човек да е запознат навреме и с едното, и с другото, за да избегне сериозни проблеми.

Тези дни получихме писмо от наша читателка, която споделя, че нейната майка е имала проблеми. След като й бил поставен имплант на мястото на изваден зъб. Може би тя е попаднала в тези 2 процента от хората, при които имплантирането на такава протеза не е сполучливо. За да отговорим на нейните въпроси защо и как се е получило това, ние се консултирахме с нашите специалисти. Оказа се, че има редица подробности, които всички трябва да познават, за да се подложат на такава процедура.
Ако сте решили да се възползвате от такава медицинска стоматологична услуга, най-добре е първо да се насочите към подходяща клиника.
Какво имаме предвид:
За да се сведат всички рискове до минимум, потърсете солидна клиника с опит не по-малко от 5-6 години. Там трябва да има специален кабинет за поставяне на импланти, собствен рентгенов кабинет и лаборатория.
Лекарят трябва да притежава сертификат за имплантация, да е преминал специално обучение в тази област, желателно в чужбина. Колкото повече опит има конкретният специалист, толкова по-добре ще се справи със задачата.
Може да се доверите на клиника и лекар, чиито услуги е ползвал ваш познат или приятел. Но пак трябва да се насочите към стоматолог със стаж не по-малко от 2 години.
Имайте предвид, че качествените стоматологични услуги се правят в клиники и от специалисти, които дават гаранция до 10 години.
Какво е експрес имплантация за възстановяване на липсващи зъби

Детайлната имплантация е най-съвременният метод за възстановяване на зъби, от който се възползват все повече хора. Едно от най-големите предимства на тази процедура е, че може да се извърши само за един ден.
Методът се нарича експрес-имплантация. Тя позволява бързо и с максимален комфорт да се възстановят падналите зъб или зъби. Точно за този метод става въпрос в писмото на нашата читателка, за което споменахме. Но сега ще се опитаме да обясним как точно се извършва имплантацията и какви са нейните предимства.
Колкото и да е невероятно, човек може да седне на зъболекарския стол без зъби и да стане с пълноценна усмивка. Експрес-имплантацията е най-прогресивният и лек начин, който в същото време гарантира добър резултат – красива усмивка.

При това не само бързо, но и без болка и стрес.

При традиционната имплантация пациентът минава през няколко етапа. Отначало се провежда операция, за да се постави имплантант – това е изкуственият корен на зъба. След това се чака още от 3 до 6 месеца и чак тогава се поставя коронката. Докато при експрес-имплантацията коронката се поставя веднага след имплантанта. Т.е. пациентът излиза от клиниката и не само свободно се усмихва и разговаря, но може и вкусно да си похапва.
Благодарение появяването на нови видове имплантанти, на високата квалификация на лекаря, както и точната диагностика, се прилага компютърна томография. Но, разбира се, клиниката трябва да разполага със зъботехническа лаборатория, за да може коронката да бъде изработена, докато се прави операцията за поставяне на имплантанта – т.е. корена.

Бързината на процедурата по никакъв начин не се отразява на качеството

Експрес-имплантацията се провежда бързо и е много по-слабо травматична от обичайната имплантация. Имплантантът се вкара направо през венеца. Това означава, че няма шевове, няма кървене, няма отоци, няма болка и дискомфорт след самата операция. Поставянето на един имплант отнема 15 минути, а възстановяването на всички зъби – два часа. Пациентът много по-леко понася самата процедура, отколкото пломбирането на зъб например. Човек не нарушава обичайния си ритъм на живот – може от клиниката веднага да се отправи към работното си място.

И тази бърза процедура по никакъв начин не се отразява на качеството.

И то не само благодарение квалификацията и опита на лекаря. Експрес-имплантацията се подготвя с помощта на обемна компютърна томография, която се провежда непосредствено преди операцията в самата клиника. С помощта на анализите от тази томография всичко се изчислява до милиметър, а това значи, че няма никакъв риск по време на самата операция. И новите зъби са безупречни.
Както споменахме, чрез експрес-имплантацията може да се постави само един зъб, а може да се възстановят и всички зъби – т.е. да се постави цялостна протеза.

Съвременните протези не предизвикват алергия

Поставянето на подвижни протези по досегашните методи има няколко проблема, и то непреодолими. Самият факт, че човек има чуждо тяло в устата си, е притеснителен. А това, че се използват метални кукички, е още един неприятен факт, защото се виждат. Освен това подвижните протези съдържат пластмаса в своя състав, а тя отделя много вредни съединения. И още нещо: при повечето протези се налага изстъргване на съседните двойки зъби.

За разлика от тях, новите модерни подвижни протези не предизвикват алергия и не предполагат предварително изстъргване. Също така не се налага да се докосват съседните зъби, когато се поставя имплантант.
Другото предимство е, че материалът, от който е направена основата на протезата, не отделя тези вредни съединения, за които споменахме. Това вещество се нарича мономер и не предизвиква алергия.

Ако ви липсват задни опорни зъби, можете да разчитате на новите модели протези

Основата на новия вид протеза се изготвя от тънък материал, без пори, в които да се натрупват бактерии. Той е полупрозрачен, с естествено розов цвят, гъвкав. Затова, когато се поставят такива протези, те почти не се забелязват. Заради своята гъвкавост основата има свойството да се приспособява към челюстта. Независимо от промените, които неизменно са се получили с времето. В тази основа няма метални кукички, затова нищо не издава тяхното наличие в устата. Новите протези въобще нямат метал и са много леки. Те се изработват бързо. Една седмица след вземане на отливката “новите зъби” са готови. И хората въобще не се оплакват от тях.
При всички случаи на проблеми със зъбите е подходящо да се възползвате от новите модели протези. Но те биха били направо безценни, ако ви липсват задните опорни зъби например. Също – когато нямате възможност да си поставите само имплант, а се налага цялостна протеза.

Това, което трябва да знаем – Плюсове и минуси на процедурата

За съжаление, никой не е застрахован от евентуални рискове при извършване на операция за имплантация. Ето кои са те:
Първи риск: при провеждането є може да бъде засегнат нерв или “перфорирано”, както се изразяват медиците, дъното на хайморовите кухини.
Втори риск: по време на приспособяването на имплантанта може да започне периимплантит, или възпаление на тъканите около щифта. Най-лошото е, ако се наложи отстраняване на имплантанта и възстановяване на костната тъкан.
Трети риск: имплантантът може да не се приспособи. Например поради прегряване на костта по време на операцията, при възпаление, остеопороза – около имплантанта не расте костна тъкан.

Четвърти риск: не е изключено имплантантът да се измъкне, да изскочи от костта.

Пети риск: ако той е поставен на горната челюст, може да се възпалят хайморовите и въобще носните кухини. Причина за това ще бъде увреждане дъното на хайморовите кухини, за което споменахме по-горе. Тогава се налага имплантантът да бъде изваден.
Често проблемите се появяват поради небрежност и неспазване на необходимата хигиена за имплантанта. Разбира се, и ако не се изпълняват препоръките на специалистите, свързани с диетата – първите две седмици се налага да ядете само пюре или кашести храни. Освен това приемът на лекарства, особено антибиотици и обезболяващи, също може да окаже негативно влияние.

И не на последно място – начинът, по който ползвате четката за зъби.

Голямо предимство на тези модели е, че могат да се изработят както за няколко зъба, така и за цялата челюст. И, разбира се, само за един зъб. Това е една много добра алтернатива на поставяне на “мост” и други видове протези, защото не се налага да се вадят нервите и да се изстъргват здравите съседни зъби.
И друго важно предимство. Новите протези не се свалят през нощта. Това се налага само когато е необходимо да се измият. Тази конструкция не изморява човек в никакъв случай, тя просто не се усеща като нещо чуждо и допълнително в устата.
Такъв начин на протезиране се прилага на Запад вече от две десетилетия.
И специалистите твърдят с увереност, че освен психологични минуси, други не съществуват.

Какво още трябва да се знае за имплантантите

1. Преди няколко години имплантантът издържаше около 10 години. Но сега вече, ако се постави правилно, ако се спазват всички хигиенни условия по отношение на устната кухина и ако нямате ендокринни нарушения, имплантантът може да ви служи доста по-дълго време.
2. Титановите имплантанти не пречат да се провеждат физиотерапия и други процедури.
3. Зъбите и имплантантите по различен начин се прикрепват към костта. Имплантантът се сраства с нея, а зъбът – точно обратното – има физиологична микроподвижност. Затова не трябва да се обединяват под един “мост”. В противен случай след известно време ще загубите зъба си, или той ще се разклати.
4. Имплантантите не само имитират истинските зъби, но и притискат костта към челюстта, а това е добре и означава, че тя няма да се разтегне. Това помага да се запазят естествените пропорции на лицето.
5. По-добре е да се поставят единични имплантанти, а не мостове. При пълна загуба на зъбите най-добре е да се поставят 6 имплантанта на долната челюст и 8 на горната.

Това, което трябва да знаем – Кога не трябва да се прилага процедурата

Имплантантите не трябва да се поставят, ако е нарушена съсирваемостта на кръвта, ако имате заболявания на централната нервна система; злокачествени образувания; системни заболявания на съединителната тъкан (кожна туберкулоза, склеродермия, ревматоиден артрит); туберкулоза; захарен диабет I тип; бруксизъм.
Много други проблеми могат да попречат за бързото поставяне на имплантантите, но могат да се коригират. Например:
– недостиг на костна тъкан – тя може да се запълни;
– кариозни зъби, гингивит, изтощение, депресия – това се лекува;
– пушене и алкохолизъм – можете да се преборите;
проблеми със спазване на хигиената в устната кухина – ще се научите.

Откъде се започва – Необходими условия за поставяне на импланти

НЕОБХОДИМ ЛИ Е ВЪОБЩЕ ИМПЛАНТАНТ?

Първото, което човек трябва да направи, е да си даде сметка, да изясни на самия себе си, трябва ли въобще да си поставя имплантант.
Има няколко начина за възстановяване на паднали зъби: може да се сложат подвижни протези и мостове, може да се постави изкуствен зъб към съседните и накрая, да се постави в костта титанова основа, върху която да се надгради коронка.
При имплантантите, разбира се, има редица предимства. Че кой е този, на който ще му бъде приятно да си сваля ченето през нощта? Или кой би предпочел да му стържат зъбите, като предварително изкарат нервите и кръвоносните съдове? Да не говорим после за надграждането, което също е неприятна процедура. А имплантантите са удобни и естетични и освен това притискат костта, което е много важно. Обаче, ако процедурата се окаже несполучлива, тогава и последствията са много повече.
Затова стоматолозите-специалисти в тази област ги предписват в ситуации, когато това е абсолютно необходимо.
– Липса на един зъб при здрави съседни зъби. В такава ситуация е разбираемо прилагането на новата процедура. Запълва се мястото на падналия зъб, но се запазват цели и невредими и съседните.

– Липса на 2-3 поредни зъба. Този дефект може да се коригира с помощта на имплантанти.

– Липса на крайни зъби в редицата. Другите методи на протезиране тук не помагат, защото няма опорни зъби. При имплантацията това не е задължително.
– Човекът въобще е останал без зъби. В този случай се имплантират няколко опорни зъба, върху които след това се прикрепват мостове.
Ако вие нямате горепосочените проблеми, трябва много да се замислите дали да се подложите на такава процедура. Необходимо е да претеглите всички “за” и “против”.
След като сте решили, че така или иначе трябва да си поставите имплантанти, то трябва да определите дали пък точно при вас не съществуват някакви противопоказания. Ако всичко е наред, може да преминете към следващия етап.

Изберете подходящия модел

Дали ще ви понесат имплантантите, зависи и от това дали правилно сте ги подбрали. Има много разновидности, с различна цена. Всички те се състоят от титанов щифт, металокерамична коронка и устройство, което ги съединява, но те се различават по дължина, ширина и качество на материала.
По оценки на специалистите, от цялото това многообразие, максимум една трета от тях са относително безопасни за здравето, а само десетина са доказани като такива.
Стоматологът трябва да определи какъв имплантант да си изберете в зависимост от дебелината на костта и височината на така наречения алвеоларен гребен. Ако щифтът е много тънък, той може да не се справи с натоварването. Ако е прекалено голям – ще разруши костната тъкан.

За да се определят всички параметри, както и да се прегледа цялата устна кухина, се прави рентген на цялата челюст. Но най-добре е да бъде компютърна томография, която за разлика от рентгена дава твърда триизмерна картина. С помощта на триизмерното моделиране се създава виртуален модел на челюстта, а това позволява максимално точно да се изчисли дължината и ширината на титановия корен, както и ъгълът, под който той да бъде поставен.

Костта трябва да е напълно здрава

Повечето неприятности, които могат да възникнат при поставяне на имплантанта, са свързани с недостига на костна тъкан. При такова разтягане може да бъде засегнат алеоларният нерв или увредена хайморовата кухина. Костната тъкан може да не е достатъчна по различни причини, като основната е продължително дъвкателно натоварване. По-просто казано, ако отдавна сте загубили зъба си (повече от 3 месеца), челюстната кост на това място не се натоварва както трябва и бавно спада. И колкото повече време минава, толкова повече се увеличава недостигът на костна маса.

Затова преди имплантацията липсващият обем се надгражда с помощта на ваша собствена костна тъкан. Материалът за автотрансплантация се взема от брадичката или от долната челюст. Често се използват и биоматериали, аналогични на натуралните. Те стимулират растежа на собствените костни клетки в организма и при това им служат като своеобразен скелет.
Ако става дума за поставяне на имплантанти в горната челюст, подходящ е т.нар. синуслифтинг. Това е операция за възстановяване обема на костната тъкан в страничните части на челюстта от страна на хайморовите кухини (т.е. нейното дъно се приповдига).
При всички хора тези кухини са различни – при едни по-големи, при други – по-малки. Освен това с възрастта и при липса на дъвкателно натоварване, хайморовите кухини така или иначе се увеличават при всички хора.

Задължително оптимизиране на поставянето

Следващият етап е поставяне на имплантанта. Той се провежда на един или няколко етапа.
В първия случай имплантантът се поставя с едно посещение при специалист – и щифтът, и свързващото устройство и коронката се слагат едновременно. При това имплантацията може да бъде извършена заедно със синус-лифтинг или изваждане на зъба.
Във втория – първо се поставя щифтът и когато той се приспособи, се поставя и видимата част. За приспособяването на титановия корен в долната челюст преминават около 3 месеца. Ако имплантантът се поставя на горната челюст – минава половин година. Когато е необходимо да се надгражда костна тъкан – това изисква още време.

Много хора искат колкото може по-бързо да се извърши тази процедура – ако може веднага. Обаче бързането в такава ситуация може да донесе сериозни неприятности. А поставяне на имплантант веднага след изваждане на проблемен зъб носи още по-голям риск. В ямичката най-вероятно са останали болестотворни бактерии, които могат да възпалят тъканите наоколо. Затова специалистите препоръчват едноетапна имплантация, само ако няма абсолютно никакви противопоказания, за да не се рискува да се получи възпаление в устната кухина след операцията.

източник: blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 99
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  99
  Shares
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.