img
Home / Здраве / Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешни заболявания

Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешни заболявания

Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares

Има сто причини да те заболи корема.

Здравейте на всички от редакцията на вестника. Имам проблем, на който не мога да намеря решение и за това се обръщам за помощ към вас. От една година страдам от болки в корема. Ходила са много пъти при личната ми лекарка, но тя не открива причината за възникването им. Обръщам се към вас с молба, да ми обясните по-подробно при кои заболявания е характерен този симптом?

Добринка Стефанова, ул. „Трите воеводи”, Сливен

Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешните заболявания.

И това е лесно обяснимо. В тази област са разположени много органи, които могат да бъдат източници на болка в стомаха, жлъчните пътища, задстомашна жлеза, черва, вътрешни полови органи. Самата тъкан на коремните органи не е чувствителна на болка. Болката се обуславя от възпаление, разтягане на обвивките, спазми.

При обсъждане на болката в корема трябва да се имат пред вид нейната локализация (под лъжичката, около пъпа, в дясната подребрие, ниско в корема), характерна (остра, тъпа, коликоабразна). Най-често болката в корема се локализира под лъжичката или около пъпа. В тези случаи тя обикновено се дължи на гастрит – остър или хроничен.

Силната, продължителна болка (често водеща до загуба на съзнание) е свойствена на гастрита при изгаряне на стомаха с киселини, основи, горещи течности, някои химикали и медикаменти. Често в тези случаи се явява и повръщане на кръв. Силна, режеща болка под лъжичката се наблюдава при преяждане, употреба на развалени храни, силни подправки.

В тези случаи състоянието се подобрява след повръщане. Острият медикаментозен гастрит (след употреба на ацетизал, сулфонамиди, противоболкови средства, надбъбречни хормони, понижаващи кръвното налягане лекарства) се характеризира със силна болка под лъжичката, която не се облекчава след повръщане.

При хроничния гастрит истинска болка често липсва. Болният се оплаква от тежест и пълнота под лъжичката, засилващи се след нахранване и облекчаващи се след оригване или повръщане. Медикаментозните хронични гастрити често се изявяват със силни пристъпни болки, гадене и повръщане. Те се поддават трудно на лечение. Язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника е една от честите причини за болка под лъжичката и около пъпа. Болката в тези случаи най-често се проявява през пролетта и есента и има различна сила и характер.

Обикновено тя не е много силна, но се отразява зле върху самочувствието на болния.

Най-често болките в корема се проявяват при язвена болест

Болката при язвена болест в повечето случаи – показва подчертано зависимост към храната появява се 2-3 часа след нахранване и зависи от поетата храна. Особено засилена е след консумацията на подправки, пържени храни, консерви, газирани течности. Много тягостни са нощните болки (около 2-3 ч. през нощта), които събуждат болния. Болката се засилва при неприятни преживявания и конфликти.Тя често се излъчва към кръста или сърдечната област.

Поемането на чаша мляко и бисквита, обикновено, успокоява болката. Язвената болка често се придружава от киселини и оригване (рядко от повръщане). Ако се появят повръщания на застояла храна, трябва да се подозира стеснение на пилора. Силна, остра, дълбаеща болка е чест симптом на т.нар. пептична язва, която може да се появи след операция на стомаха.

Най-силно боли при спукана язва

Внезапна, силна, остра болка като пробождане с нож е характерна за пробив на язва. Тази болка обикновено е съчетана с шоково състояние – бледност и изостряне на лицето, студена, лепкава пот, ускорен пулс. Коремните стени са опънати като дъска и не позволяват опипване.

Болка в корема при рак на стомаха

Ракът на стомаха често протича без болка. Свойствени за тези случаи са тежест под лъжичката, чувство на разпъване на стомаха, загуба на апетит, гадене, слабеене.

Болка в корема при херния на диафрагмата

Тъпа, теглеща болка, излъчваща се към сърдечната област и облекчваща се след оригване се наблюдава често при херния на диафрагмата.

Болка в корема при спаднал стомах

Смъкнатият спаднал стомах се характеризира с тъпа, теглеща болка под лъжичката, която се засилва след поемане на обемисти храни и газирани питиета и се облекчава след оригване и в легнало положение.

Болка в корема при заболяване на задстомашната жлеза

Болка около пъпа и малка вляво от него е характерна за заболяванията задстомашната жлеза.

Болка в корема при панкреатит

При остър панкреатит болката е силна, непоносима, съпроводена с непрекъснати повръщания, преминава към кръста и нерядко към сърдечната област (в последния случай може да се сбърка с инфаркт на сърцето). Болният бърза изпада в шоково състояние. При някои случаи с хроничен панкреатит се наблюдават болкови пристъпи, които напомнят остър панкреатит, но са обичайно по-слаби и краткотрайни.

Болка в корема при апандисит и жлъчнокаменна болест

С болка под лъжичката често протичат острият и хроничният апандисит и жлъчнокаменната болест.

Болката в дясното подребрие най-често се обуславя от жлъчнокаменната болест. При колика тази болка е силна, присвиваща, съпроводена от повръщане, втрисане, явява се най-често нощем след консумация на определена храна – мазни храни, яйца, запръжки. Болката се излъчва към дясното рамо и кръста. Нерядко жлъчна колика се предизвиква от нервни напрежения, отрицателни емоции, къпане в студена вода, преди менструация. Между пристъпите болният се оплаква от тежест и тъпа болка в дясното подребрие, лош вкус в устата, подуване на корема. Постоянната болка е свойствена за възпаление на жлъчния мехур.

Болка в корема при заболяване на черния дроб

Болка в дясното подребрие дават и някои заболявания на черния дроб – ехинокок (кучешка тения), рак, абсцес, застой при сърдечна слабост.С дълготрайна болка в чернодробната област може да протече и хроничният апандисит.

Чревните колики причиняват остри бодежи

В много случаи болката се усеща в целия корем. Най-честа причина за подобни болки са чревните колики. Те се характеризират с пристъпи от присвиващи болки около пъпа (когато изхождат от тънкото черво) или в долната лява и дясна област на корема (когато изхождат от дебелото черво).

Чревните колики обикновено са краткотрайни и се облекчават след поставяне на топло върху корема или изпускане на газове. Чревните колики могат да бъдат резултат на някои диетични грешки – преяждане, консумация на развалена или несвойствена храна, чревни инфекции (дизентерия, салмонелоза, глисти), някои отравяния (медикаменти, олово, гъби). Много често след коликите се появяват диарии.

Острият перитонит се оперира по спешност

Силна, постоянна болка в корема е свойствена за острия перитонит. Тя се усилва при движение, дишане, кашлица. Коремът е подут, силно болезнен. Общото състояние е влошено. Болният често колабира. Газове и изпражнения липсват. С внезапна, остра, присвиваща болка около и под пъпа протича запушването на червата – заклещена херния, стеснение, притискане от тумори.

Болка в корема при запушване на чревен кръвоносен съд

Внезапна, непоносима и не отзвучаваща болка е характерна за запушване на чревен кръвоносен съд. В тези случаи бързо настъпва шоково състояние.

Болка в корема при заболяване на вътрешните полови органи

Болка в долната част на корема при жени се обуславя често от заболяване на вътрешните полови органи – възпаление на тръбите, извънматочна бременност, завъртане на киста.

Болка в корема при апандисит

При всяка болка в корема трябва да се мисли и за апандисит . При него в началото болката обикновено е по целия корем, но бързо се локализира в дясната долна част. Болката е постоянна, дълбаеща и се засилва при дишане и кашлица. Коремът е подут, липсват газове, уринирането е затруднено. Болката често се излъчва към десния крак.

Внимание!
В някои случаи болката в корема може да бъде изява на сравнително леки заболявания.

Нерядко обаче е указание за сериозно, заплашващо живота състояние, поради което изисква сериозно отношение от болния и околните. При всяка коремна болка болният трябва да бъде обездвижен на легло, да не се слага нито топло, нито студено на корема, да не се дават никакви лекарства (особено болкоуспокояващи и очистителни). Трябва спешно да се извика лекар. За уточняване същността на болката в корема е необходимо да се извършат някои изследвания – урина, кръв, рентген, които в редица случаи могат да се проведат само в болнична обстановка.

източник: blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.