img
Home / Свят / НАТО се тревожи, а Путин се радва

НАТО се тревожи, а Путин се радва

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Наскоро вниманието на мнозина бе привлечено от едно събитие, което накара НАТО да нервничи. Според съобщенията, китайски бомбардировачи са пристигнали в европейската част на Русия, за да участват в Международни армейски игри. Путин оцени положително участието на китайските самолети в конкурса заедно с ВВС на други страни, като заяви, че китайските бомбардировачи правят всичко много добре и изрази надежда, че това сътрудничество ще се разшири, пише китайският военен портал Sohu.

Тук мнозина могат да се запитат: как участието на китайски бомбардировачи в конкурс може да изплаши НАТО? И защо Путин похвали Китай за това? Причината, поради която НАТО изпитва тревога от присъствието на китайски бомбардировачи на територията на Европа е следната: Алиансът се бои, че Китай и Русия ще извършват съвместно въздушно патрулиране. Именно затова НАТО се интересува толкова много от китайските самолети Xian H-6K: иска да знае къде и защо летят, пише агенция „Фокус“.

НАТО се страхува смъртно от стратегическото патрулиране на руските бомбардировачи. Всяко тяхно появяване във въздуха над Европа и Северна Америка принуждава Алианса да изпитва напрежение, защото знае, че би му се наложило да влезе в бой срещу силен враг. Съобщава се, че за прехващането на руските бомбардировачи съюзните войски вдигат във въздуха изтребители „Тайфун“, F-15 и F-22. Фактът, че за тази цел е задействана толкова модерна техника, говори за ужаса, който изпитва НАТО пред тези полети.

Ако само въздушните патрули на Русия вдъхват страх в Северноатлантическия алианс, как ще гледат на съвместното летене на руските и китайските въздушни сили? Само като се замислят за това, потта се появява на челата на лидерите на страните от НАТО. Те започват да мислят, че участието на китайски бомбардировачи на конкурс в Европа е част от подготвителната фаза на съвместния руско-китайски въздушен патрул. От спомените за съвместните полети на бомбардировачите Xian H-6K и Ту-95 над Азия сърцата на лидерите на НАТО буквално слизат в петите. Каквото и да правят китайските бомбардировачи, Алиансът ще свърже това със съвместни полети над Европа.

Казахме достатъчно за реакцията на Алианса на пристигането на китайски бомбардировачи в небето над Стария континент, нека сега поговорим за реакцията на Владимир Путин. Той, разбира се, се зарадва на участието на бомбардировачите на приятелска страна в съревнованията. Русия, както и Китай, в последно време се оказаха под гнета на американските санкции и затова двете страни трябва да отстояват заедно справедливостта и да защитават мира и стабилността по целия свят. Именно тези стремежи са изразени в съвместното патрулиране.

Но за Путин не е достатъчен сплашващият ефект, който оказва въздушното патрулиране на руските ВВС върху НАТО. „Ненаситността“ на оглавявания от САЩ Алианс след всеки такъв полет още повече ядосва руския елит и Путин. За да увеличи сплашващия ефект, Русия е решила да увеличи броя на страните, участващи в патрулирането. И в тази връзка Китай участва в тях. За повишаването на бойните способности на китайските бомбардировачи Xian H-6K е нужен опит от задгранични полети и затова Международните армейски игри и съвместното патрулиране бяха отлична възможност. Китай и Русия са задвижвани от различни мотиви, но техните бомбардировачи извършват съвместни полети. Китай може да помогне на руските ВВС, а това не може да не радва Путин. Именно затова той похвали H-6L за тяхната „визита“ в Европа.

Китай
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.