img
Home / Свят / НАТО се опасява от военен конфликт с Русия

НАТО се опасява от военен конфликт с Русия

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

В НАТО се разтревожиха от охлаждането на отношенията между западните страни и Русия. Високопоставени представители на Алианса считат, че отсъствието на активен диалог може да доведе до въоръжена конфронтация. Мнението си, че отношенията между Северноатлантическата организация и Москва сега са по-лоши, отколкото по времето на Студената война, изказа върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти в интервю пред АП. По неговите думи, даже по времето на „желязната завеса“ между Алианса и СССР е имало диалог. „Ние разбирахме сигналите си. Говорихме си“, пише официалният печатен орган на руското правителство „Российская газета“.

Безпокойството на четиризвездния генерал е предизвикано от обстоятелството, че всички контакти между страните практически са замразени и НАТО не знае какви са плановете на Русия. За трите години, през които той е главнокомандващ на европейските сили на Алианса, генералът се е срещал лично само два пъти с началника на руския Генерален щаб Валери Герасимов и няколко пъти е разговарял с него по телефона, съобщи агенция „Фокус“.

Високопоставеният офицер отбеляза, че смята комуникацията между военните за важна част от сдържането, тъй като противниците, които знаят възможностите и намеренията си, е по-малко вероятно да започнат конфликт.

„Трябва да общуваме с Русия“, заяви командващият силите на НАТО в Европа. „Затова си мисля, че трябва да общуваме повече с Русия. Това гарантира, че ние се разбираме едни други и защо правим това, което правим“, заяви Скапароти. РГ отбелязва, че генералът не е говорил за това, кой пречи на Алианса да активизира диалога.

Експерти поясняват пред вестника, че Русия многократно е правила опити за активизиране на отношенията. „Алиансът бе канен да участва на конференции по международна сигурност, получиха предложение да пратят делегация на международните армейски игри. На полето на тези мероприятия бе напълно възможно да се започне неформален диалог, не те или въобще не отговаряха, или казваха категорично не“, припомня експерт, близък до руското министерство на отбраната. По неговите думи, не става ясно защо за необходимостта от затопляне на отношенията започват да говорят тези високопоставени офицери на НАТО, които или излизат в оставка, или вече са в такава. „Скоро на мястото на Скапароти ще дойде нов главнокомандващ и ще видим, дали той ще говори за необходимостта от затопляне на отношенията“, отбелязва събеседникът на изданието.

Сенатор Владимир Джабаров съобщи пред вестника, че ако заявлението на американския генерал бъде последвано от практически действия, то натрупалото се през последните десетилетия напрежение ще започне постепенно да отслабва.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.