img
Home / Видео / Мария Золкина: Сега е рискът за загуба на подкрепа от Запада за Украйна (ВИДЕО)

Мария Золкина: Сега е рискът за загуба на подкрепа от Запада за Украйна (ВИДЕО)

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

След избирането на нов президент инициативата за преговори с Русия поема Украйна. Френският президент Еманюел Макрон също е заинтересован да бъде активен по тази тема. Украинската страна направи много, за да се състои предстоящата среща на Нормандската четворка (Украйна, Русия, Франция, Германия). Украйна е изпълнила всички условия на Русия, за да се състои тази среща. Това заяви в студиото на ФАКТИ украинската политоложка Мария Золкина по повод предстоящата среща на Нормандската четворка в Париж на 9 декември.

„Има притеснение обаче до какви решения могат да стигнат президентите на Украйна и Русия, защото Русия продължава да настоява за мир при своите условия. По тази причина срещата може да приключи без взето решение – в частност за изборите в окупираните територии, може да има решение за сметка на Украйна, има и трети вариант: Украйна да прекрати преговорите и да излезе от Минския формат“, каза тя.

„Силите при преговорите не са равнопоставени – Зеленски и Путин – това са различни силови категории. По тази причина украинските дипломати се опитват да поддържат Зеленски и да му помагат. Те подготвят един чернови вариант на решението, който ще се предложи на лидерите от Нормандската четворка. Този документ е съгласуван на ниво съветници и в него няма отстъпление от интересите на Украйна. Има опасения обаче, че в процеса на живите преговори може да бъде постигнато решение, което не е съвсем в интересите на Украйна. Германия демонстрира някакво отстъпление, Макрон заяви подкрепа за едно решение, което не е точно в интерес на Четворката. И ние в Украйна се притесняваме, защото не е ясно точно с какви позиции ще се появи Зеленски на тази среща.

Ето един пример: той заяви, че ще настоява за демилитаризиране и извеждане на войските от окупираните територии на Украйна, но не става ясно кой ще организира извеждането на тези войски. Русия продължава да отрича, че има военно присъствие в тези територии. По-рано Украйна заявява международна мисия, която би могла да управлява тези територии и да поеме извеждането на военните и това е логично – трета страна да контролира този процес. Обаче в мисията на ОБС няма такъв ангажимент, а от други международни мисии новият офис на президента се отказва.

Основните опасения са, че не получаваме от руската страна никакви гаранции, че тя ще се заеме с демилитаризацията на окупираните територии. В същото време на Украйна може да бъде наложено да направи политическа реинтеграция на тези територии. В това няма логика, защото ние не контролираме 450 км граница с Русия. Тук трябва украинският президент да търси компромис“, коментира Золкина.

„До 2019 г. при опитите да се активира диалога с Русия украинската позиция беше много силна. Показахме позиция пред Запада, че мирът ще бъде постигнат на условия, изгодни за Украйна. Рискът за загуба на подкрепа от Запада се появява сега, когато се подготвят тези преговори. Когато една страна 5 г. защитава своите позиции, че няма да прави компромиси, сега изглежда, че ние сме готови на отстъпки, смекчавайки позиции. И ако на тази среща президентът не защитава позиции, другите страни няма как да застанат твърдо на тези позиции. Малко се обръща внимание на общественото мнение – в Украйна се формира отрицателно отношение към условията, които поставя Руската федерация. Идея за специален статут на Донбас, ако преди 5 месеца е срещала 50% неодобрение, то сега среща 57% отрицателно отношение. 70% от население е против провеждане на избори без осигуряване на охрана, 2/3 са категорично против всякакви видове федерализация“, каза още Золкина.

Целия разговор с политолога Мария Золкина гледайте във видеото:

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg

Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.