img
Home / Любопитно / Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно. Статистиката показва, че от всички онкологични заболявания, той е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените.

Какво представлява заболяването?

Ракът на белите дробове е онкологично заболяване, при което от епителната тъкан на бронхите се образува злокачествен тумор, който постепенно увеличава размера си.

Макар ракът на белия дроб да се развива най-често в лигавицата на бронхите, но може да започне от всяко място на дихателната система – алвеоли, трахея или малките бронхиоли. Честотата му нараства в световен мащаб. Развива се бавно в продължение на години, преди да се проявят първите симптоми.

Когато туморът достигне 4-6 cm, при хората започват да се появяват регионални метастази, в същото време растежът на тумора продължава и той се разпространява в съседните органи.

Белодробният карцином се разделя основно на две големи подгрупи – недребноклетъчен (НКБД) и дребноклетъчен. Това е много важно, тъй като различните видове имат различно поведение и се лекуват различно. Също така е различна и прогнозата при всеки отделен вид.

Данните за заболеваемостта в България от 2010 г. са общи за двете подгрупи (относителен дял на дребноклетъчен вариант – 14.5%): годишна заболеваемост – 86.1 на 100 000 мъже и 16.2 на 100 000 жени, а смъртността е съответно 74.8 на 100 000 и 14.6 на 100 000.

През 2012 г. в България са регистрирани 4 064 нови случаи на болестта, от които 81.2% са мъже. Починалите от карцином на белия дроб са 3 594 души.

Тенденциите в заболеваемостта и смъртността от карцином на белия дроб показват увеличение и при двата пола.

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Каква е средната продължителност на живот при хората с диагноза рак на белия дроб?

В по-голямата си част продължителността на живота на пациентите с диагноза рак на белия дроб зависи от това в кой стадий ще бъде открита болестта. Близо 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми, поради което много често заболяването се открива твърде късно.

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, когато е твърде късно. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%, твърдят специалистите.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 1 на заболяването.

На този етап от заболяването туморът има малък размер – по-малко от 3 см и е разположен в един сегмент на белия дроб.

На първия етап на заболяването най-често ракът на белия дроб се открива случайно по време на рутинен медицински преглед.

Ако това може да се направи, тогава пациентът, може да се каже, е имал късмет. На етап 1 от рак на белия дроб болестта реагира добре на лечението и съвременната медицина успява да постигне 85-90% петгодишна преживяемост.

Около 75-80% от пациентите са напълно излекувани от болестта.

Продължителност на живота при пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб в стадий 2 от болестта.

На този етап от заболяването туморът вече достига размери от 3 до 6 сантиметра и се появяват единични регионални метастази.

Можем да кажем, че ракът на белия дроб във втори стадий е критичен момент. Цялостното лечение, което включва хирургия, химиотерапия или лъчева терапия, може да постигне 40-45% петгодишна преживяемост.

В същото време, ако лечението не започне на този етап, тогава повечето пациенти умират в рамките на 2 години.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 3 на заболяването.

На 3-ти стадий на рак на белия дроб туморът вече достига размер над 6 см, расте в съседния бронх и провокира появата на много метастази в регионалните лимфни възли.

На този етап ефективността на лечението значително намалява. Само 15-20% от пациентите живеят повече от 5 години, а повечето пациенти умират в рамките на 1-2 години.

Продължителност на живота при пациенти с белодробен рак, открит в стадий 4 от заболяването.

На този етап от заболяването туморът расте извън белите дробове. Метастазите засягат най-важните органи на човека.

На етап 4 от рак на белия дроб лечението, насочено към борба с тумора, не е ефективно, затова се използва само палиативно лечение, което е насочено към подобряване на качеството на живот на пациента.

Повечето хора на този етап от заболяването умират в рамките на 6-12 месеца.

Както можете да видите, за да имате доста голям шанс да излекувате рака на белия дроб, трябва да откриете заболяването и да започнете лечение на етапи 1-2.

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.