img
Home / Свят / Кой може да наследи главатаря на Ислямска държава?

Кой може да наследи главатаря на Ислямска държава?

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Смъртта на ръководителя на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади, станал мишена на американска специална операция в Сирия, постави въпроса за негов наследник начело на джихадисткото движение, но списъкът с потенциални негови приемници е кратък, подчертават експертите, цитирани от АФП.

Списъкът се скъси допълнително след новината, че при друга специална операция в неделя в Северна Сирия е бил ликвидиран говорителят на ИД Абу Хасан ал Мухаджир, известна фигура, спрягана сред възможните приемници.

Свързаните с ИД профили в социалните мрежи досега не са споменавали смъртта на Ал Багдади и там логично не се поставя въпросът за наследник.

Според Хишам ал Хашеми, иракски експерт по ИД, двама кандидати биха могли да претендират за поста: Абу Отман ал Тунси и Абу Салех ал Джузрауи, известен и под името Хадж Абдала.

Първият е тунизиец, начело на шурата на ИД, консултативен политически орган, за който се знае много малко, обяснява експертът.

Вторият е саудитец, председателстващ „Съвета на делегатите“ на ИД, който има изпълнителски функции.

Двамата мъже, обяснява Хашеми за АФП, страдат от един голям недостатък: никой от тях не е от Сирия или Ирак (Ал Багдади беше иракчанин) – двете държави, от които са родом голямото мнозинство от бойци на ИД. Изборът на лидер, без този фактор да се вземе под внимание, „може да доведе до дезертиране“, посочва Хашеми.

Аймен Джауад Тамими, увиверситетски специалист по темата, също споменава Хадж Абдала като потенциален наследник.

За него се знае малко, освен че името му е било цитирано като „заместник на Багдади“ в документите, изтекли от ИД. „Доколкото зная, той не е мъртъв“, уточнява Тамими.

Друга фигура в групировката редовно е споменавана сред възможните лидери: Абдала Кардаш. Той е бивш офицер от иракската армия, който е бил зад решетките заедно с Багдади през 2004 г. в Бука, затвор, който по онова време е бил под американско военно командване.

Кой може да наследи главатаря на

Но, според Хашеми, смъртта на Абдала Кардаш през 2017 г. е била обявена от няколко членове на семейството му, най-вече от дъщеря му, която е в ръцете на иракските разузнавателни служби.

Според съобщение, приписано преди няколко месеца на Амак, пропагандната агенция на ИД, Кардаш е щял да бъде определен за наследник на Багдади. Но този текст никога не е бил официално одобрен от ИД и освен това експерти като Тамими и Хашеми го смятат за фалшификация.

Който и да е наследникът на Ал Багдади, задачата му ще е сложна, тъй като след военните си поражения движението трябваше да се разпадне на множество тайни клетки в Сирия и Ирак, с трудни комуникации в намиращи се в хаос държави.

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.