img
Home / България / Какво се случва 12 години след бруталното убийство на сестрите Белнейски?

Какво се случва 12 години след бруталното убийство на сестрите Белнейски?

/
/
/
363 Views
loading...

12 г. след убийството на сестрите Белнейски и 4 г., след като Лазар Колев беше окончателно осъден за него, адвокат Марин Марковски още твърди, че той е невинен.

„Категорично смятам, че става въпрос за уникална съдебна грешка, която може би времето ще поправи, когато се намерят истинските убийци“, заяви пред dir.bg известният юрист, който защитаваше подсъдимия по делото за жестокото изнасилване и убийство на двете момичета от Пазарджик. Техните тела бяха намерени точно на тази дата през 2006 г.
„Доколкото познавам манталитета на полицията, след като има влязла в сила присъда, те приключват с разследването, такава е практиката, може би има и разум, но истината винаги изплува накрая. Аз имам надеждата, че разследвайки други случаи, ще стигнат до истинските убийци и продължавам да правя усилия, по различни мои линии, за да може да го спасим момчето от тази съдебна грешка“, коментира сега Марковски, но не уточни какво точно има предвид.

Още по време на съдебния процес той твърдеше, че Колев влиза в затвора невинен, защото експертизата, на която се базира присъдата, е компрометирана.

„Зад привидния фасон, многото приказки и авторитетните физиономии, които убеждават, че момчето е виновно, се крие една единствена експертиза, която е сбъркана, защото експертът Иванов първо казва – няма достатъчно ДНК, за да я направя, след това се оказа, че се намерил, но той не е съпроводил експертизата с едни специални плаки, които да удостоверят тази годност. После на въпроса ми има ли още генетичен материал, за да контролираме дали е прав или не, той отговори – няма“, припомни още адвокатът.

По думите, когато има престъпление, то винаги оставя следи. Марковски припомни, по делото беше направена и експертиза, според която сестрите са били прегазени от автомобил. Тя обаче не беше приета за достоверна.

„Експертизата е подписана от най-добрия съдебен медик в България – Стойчо Раданов (вече покойник – б.р.) и според нея те са били прегазени, вероятно от джип, това пък как го прескочиха, но както и да е – фактът е, че няма доказателства срещу Колев“, категоричен бе той.

Три съдебни инстанции обаче не сметнаха така. През месец май 2014 г. единственият подсъдим за убийството на Росица и Христина Белнейски беше осъден окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) на доживотен затвор без право на замяна. Това е най-тежката възможна присъда според българското законодателство, постановена, след като магистратите единодушно го признаха за виновен в изнасилването и убийството на 18-годишната Росица, както и изнасилването, блудството и убийство на 15-годишната Христина.

Съдът постанови още Малкия гангстер, както е известен Колев в града, да изплати на родителите им по 200 000 лева за всяка от тях.

Разследването на бруталното двойно убийство обаче беше изпълнено с неясноти и проблеми от самото начало, когато се разбра, че местните полицаи са изпотъпкали местопрестъплението край Пазарджик още в първите часове след намирането на труповете.

След това се оказа, че биологичен материал от телата им е взет, чак след като са измити. Така скъпоструващите експертизи, поръчани на лаборатории във Великобритания и САЩ, не успяха да изградят пълен ДНК профил на убиеца.

Когато все пак оказа, че ДНК профилът на Колев е съвпаднал с този на материала, иззет от ноктите на жертвите, адвокат Марковски дълго оспорваше това с мотива, че от първото им изследване са минали години и вече не е сигурно дали наистина е взет от телата на сестрите. Съдът обаче не разреши повторна експертиза на ноктите.

Смут всяха и твърденията на бившия зам.-кмет на Пещера Атанас Стоилов („Атака“), че семейството на някогашния зам.-министър на транспорта Георги Петърнейчев (БСП) има общо с двойното убийство, защото джипът му бил ремонтиран непосредствено след това.

Самият Петър Нейчев заведе дело за клевета срещу него, като определи думите му като „груба манипулация“.

През октомври 2010 г. пък ВКС върна делото, след като и двете страни по него поискаха това. Защитата на Колев, разбира се, твърдеше, че е невинен, а родителите на сестрите заявиха, че разследващите не са направили достатъчно, за да бъдат открити евентуалните съучастници или съучастник на подсъдимия.

Самите разследващи твърдяха, че има такъв, но той не може да бъде открит.

Същият експерт – Иван Иванов, заяви в съдебна зала, че е открил генетичен материал от още един мъж в телата на сестрите, но не е успял да изолира годен ДНК профил.

Още едно противоречие пося съмнения. За дата на смъртта бе приета посочената в обвинителния акт – 28 януари 2006 г. През 2011 г. обаче националният консултант по съдебна медицина доц. Мария Грозева заяви пред магистратите, че „смъртта на момичетата Белнейски е настъпила 14-20 часа преди аутопсията, която извършихме след намирането на труповете“. Експертизата на телата е била извършена на 1 февруари и така според Грозева Росица и Христина са били убити в деня на намирането им – 31 януари. Пред съда се яви и пазарджишкият съдебен лекар Ангел Фингаров, участвал и в първата, и във втората аутопсия. Според него смъртта е настъпила вечерта преди откриването на телата, т.е. на 30 януари.

Тогава Марковски заяви: „Това означава, че обвинението срещу Лазар Колев за убийството на 28 януари претърпява пълен срив“.

Съдът обаче не се съгласи.

Със сигурност съдебно-медицинските експертизите доказаха, че има притискане на шията с ръце, многобройни удари в главата и тялото, асфикция с аспирирана кръв, притискане на лицето към земята – за Христина, преохлаждане и т.н., твърдят съдиите в мотивите си. Според тях уврежданията и на двете момичета са причинени в продължителен времеви отрязък.

Спорни останаха и показанията на основния свидетел на обвинението Владимир Славов – Иширковеца. Пред няколко съдебни състава рецидивистът разказа, че докато се разхождали в карето на Националната следствена служба, където са заедно в ареста, Колев му споделил, че е убил сестрите, които качил в колата си случайно в нощта на изчезването им.

Адвокат Марковски твърдеше, че Иширковеца е лъжесвидетел, изпълнявайки поръчка на разследващите. Това твърдеше и самият подсъдим в писмената си защита до ВКС. По думите му Славов е лъжец и нищо не му е признавал.

Иширковеца е рецидивист с дебело досие – въоръжени грабежи, измами, трафик на проститутки, поставяне на бомби. Времето обаче показа, че той не е получил облаги заради показанията си срещу Колев – излежа изцяло присъдата си.

Убийството

Още през 2011 година следователят по делото Веселин Мартински описа какво се е случило според разследващите.

На 28 януари сестрите са в компания в заведение и в 02.30 часа през нощта тръгват да се прибират сами. По пътя ги вижда Лазар Колев, който шофира кола в пияно състояние и им предлага да ги закара. Те се съгласяват и се качват, затова се смята, че не става дума за отвличане, а за доброволни действия. Поне до този момент.

Не е ясно как точно става това, но Колев оставя Христина при свой близък, за когото се смята, че е имал с*ксуален контакт с нея, и продължава само с Росица към покрайнините на Пазарджик. Установено е, че там Колев първо изн*силва девственото момиче ан*лно, но след това и вагинало, в автомобила.

След като тръгват отново, явно изпаднала в ужас, Росица скача от колата в движение, показват резултатите от нараняванията при съдебно-медицинската експертиза. Стреснат от случилото се, Колев я доубива.

След това взема малката сестра, бие я и изн*силва и нея. После кара и двете в местността „Грамадите“, където буквално я пребива до смърт, удряйки главата и в земята.

След това мъжът разхвърля част от дрехите им наоколо.

„Много е трудно да ви кажа какъв е мотивът за действията на Лазар Колев. Мотивът за извършване на убийствата – да. Това е, за да прикрие другите престъпления. Целта на второто убийство е да се прикрие първото. Обяснявам си второто изн*силване с неговата психика. Бил е под влияние на алкохол и стресиран. Една седмица след това не се къпе, стои с едни и същи дрехи. Това е противно на здравата логика, но се обяснява с шока“, коментира тогава следователят, който смята, че първоначално Колев не е имал намерение да убива.

По думите му мъжът е бил наясно е със законите, защото е изтърпял година-две преди това наказание за изн*силване.

12 години след смъртта на двете си дъщери, майката Фани намира единствена утеха в момичето, което осиновиха с бащата – Мария. Самият той обаче почина от масивен инфаркт през февруари 2015 година, докато беше на работното си място като стрелочник на жп гарата в Пазарджик.

Години след зверското убийство майката заяви пред медиите, че не е получила и стотинка от „кръвнината“, на която беше осъден Лазар Колев.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 57
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  57
  Shares
 •  
  57
  Shares
 • 57
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...