img
Home / Здраве / Холестеролът не е причина за атеросклерозата, какво я предизвиква

Холестеролът не е причина за атеросклерозата, какво я предизвиква

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Д-р Наташа Макбрайд-Кембъл доказва лечебния ефект на мазнините

Холестеролът и мазнините са набедени за ръста на сърдечносъдовите заболявания в нашето съвремие, твърди английската невроложка д-р Наташа Макбрайд-Кембъл. Тя е позната в България с книгата си „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката”, описваща биохимичните процеси в храносмилателната система и тяхната обвързаност с психичните и неврологичните разстройства. Във втората си книга „Здравето на сърцето минава през устата” (издателство „Кибеа”) на базата на издирените от д-р Кембъл независими клинични проучвания тя оборва липидната теория, като обяснява истинските причини за атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания.
Защо обаче лекарите продължават да ни съветват да избягваме мазнините и съдържащите холестерол храни, защо продължават да предписват лекарства за понижаване на холестерола?

„Защото днешните лекари получават информацията си от фармацевтичните компании. Те нямат нито времето, нито уменията критично да анализират докладите, а малцина от тях знаят нещо за научноизследователския процес”, смята невроложката.
Противно на разпространения мит за животинските мазнини и холестерола д-р Кембъл твърди, че напротив – те ни предпазват от сърдечносъдовите заболявания. Според д-р Кембъл хората с висок холестерол живеят най-дълго и в най-добро здраве: „Колкото по-възрастен е човек, толкова повече холестерол трябва да има в кръвта му. Ниският холестерол в кръвта увеличава риска от инфаркт и инсулт. Свързва се също с агресивно поведение, със загуба на памет, с болестта на Паркинсон, със слаба имунна система, със затруднения при учене. За всичко това има научни изследвания, които цитирам в моята книга „Здравето на сърцето минава през устата”.

Черният дроб е нашата фабрика за холестерол, защото организмът се нуждае от големи количества. Съвсем малка част от холестерола идва от храната. Тялото произвежда ежедневно трилиони клетки, за които има нужда от много холестерол, тъй като 40% от клетъчните мембрани са изградени от холестерол. И хормоните също се синтезират с участието на холестерола. От холестерол се изгражда и миелиновата обвивка на нервите и нервните окончания. Мозъкът също е изграден от холестерол и животински мазнини. Без тях мозъчната функция е непълноценна, страда паметта, хората стават нещастни, агресивни.
Мускулите пък се възпаляват и атрофират, когато нямат достатъчно холестерол. Протеините, които се освобождават при мускулната атрофия, от своя страна натоварват бъбреците и причиняват бъбречна недостатъчност.

Холестеролът не е причина за атеросклерозата

Д-р Кембъл
Имунната система има нужда от огромни количества холестерол. При вирусна инфекция имунната система подава сигнал на черния дроб да произведе по-голямо количество холестерол, за да може тя да победи инфекцията. И ние не трябва да пречим на този процес. Колкото повече храни с холестерол консумираме, толкова облекчаваме черния дроб – той не се изтощава в производството на прекалено много холестерол.
Жлъчката – основната течност, чрез която храносмиламе мазнините и пречиства черния дроб, също се състои от холестерол.
Затова е необходимо и да приемаме храна с холестерол. Най-много има в животинския мозък, включително и в човешкия. Втори в списъка е хайверът. Следват масло от черен дроб на треска (вид риба), пресни жълтъци, яйца, масло, риба, свинска мас, сланина.
Много често доктори казват на пациентите си да спрат да консумират месо и да го заменят с риба. Но те явно не знаят, че рибата съдържа 100% повече холестерол от месото. Като закусвате яйца с масло, вие помагате на тялото си, облекчавате работата му.
Наситените мастни киселини помагат на калция, който консумираме, да отива в костите и зъбите, а не да се отлага по стените на артериите и да ги запушва. Ако сте на нискомазнинна диета, калцият отива в меките тъкани вместо в костите и зъбите. Тези мазнини участват във възстановяването на увредени тъкани. Нищо в тялото не може да се излекува, ако то не разполага с наситени мазнини и холестерол. Те са важни и за усвояването на ненаситените мастни киселини – омега-3 и омега-6.

Истинската причина за атеросклерозата e постоянното възпаление на кръвоносните съдове. Те са покрити отвътре със слой, наречен ендотел. Химикали и инфекцииозни агенти, проникнали в кръвта, увреждат ендотела и започва възпаление. При всяка раничка върху ендотела организмът активира процес на възстановяване. Възпалението е реакция на имунната система – убива врага и прочиства мястото на увреждането. След това настъпва оздравяването – създават се нови клетки на мястото на увредените. Това е естествен лечебен процес в кръвоносните съдове, който работи милиони години в човешкото тяло.

Но в последните десетилетия заради начина на хранене на хората възпалението убива врага, прочиства мястото на увреждането на ендотела, но след това остава активно. Новообразуваните клетки отново стават обект на възпаление и увреда. Двата процеса – възпаление и регенерация на ендотела, които са работели последователно, сега си пречат. Язвичката върху ендотела не може да заздравее и върху нея се натрупва тъкан – атеросклеротична плака. Тя не представлява буца мазнини, натрупани по вътрешните стени на съдовете, а е незаздравяваща язва. Ако пациентът си промени диетата според съветите на д-р Кембъл, оздравяването печели битката с възпалението. В противен случай плаката постепенно ще запуши артериите и когато това стане в коронарните артерии, човекът получава инфаркт, а когато стане в мозъчните съдове – инсулт.
Причината възпалението на съдовете да продължава е храненето с преработени въглехидрати – захар, снаксове, тестени закуски, всички рафинирани, преработени храни. Те бързо се разграждат в организма, защото вече са били преработени, и в тялото се отделят ударни дози глюкоза. Това покачва неимоверно нивото на кръвната захар, която би трябвало да стои в строги граници. Ако скочи много над тях или падне значително под тях, може да убие организма.

Холестеролът не е причина за атеросклерозата

Препоръки за хранене
Можем да избегнем заболявания, като не приемаме захар, зърнени закуски, хляб, сладкиши, макаронени изделия, бисквити, безалкохолни напитки (заради многото захар и химикали в тях). Вместо това трябва да приемаме храната, която са използвали нашите предци, които не са страдали от сърдечносъдови заболявания. Това са всякакво прясно или замразено месо, прясна или замразена риба, карантия, яйца от свободно отглеждани кокошки, пресни и узрели плодове и зеленчуци, пресни ядки и семена, ферментирали храни като българското кисело мляко и киселото зеле.

Най-добрата мазнина за готвене е животинската – масло, гхи или свинска мас. Студенопресованите растителни мазнини като зехтин и шарлан са здравословни, но само ако не се подлагат на термична обработка. Топлината ги уврежда. Не е добре да се пържи зехтин. Той може само да се добавя в салатите. Може да се използват също студенопресовани растителни масла и от лен, авокадо, орех, пореч, коноп. Важното е да не се нагряват. Избягвайте напълно маргарин, зеленчукови масла и готварско олио.
Не трябва да допускаме дефицит на мастноразтворими витамини като А, D, Е и К, защото те са жизненоважни за всеки биохимичен процес в организма и предпазват от сърдечносъдови заболявания.
Здравето на червата също е превенция на сърдечносъдовите проблеми. Защото повечето токсини, които плуват в кръвта и увреждат кръвоносните съдове, са навлезли от червата. Голям процент от хората в западния свят имат увредена чревна флора от приема на антибиотици и от химикалите в храната. Без балансирана чревна флора човек не може да усвоява пълноценно храната и това води до дефицити на хранителни вещества. Всеки курс на лечение с антибиотици трябва да бъде последван от терапия с пробиотици и ферментирали храни.

Мара КАЛЧЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.