img
Home / Мнения / Харалане, на тъпана ли да вярваме, или на оная си работа

Харалане, на тъпана ли да вярваме, или на оная си работа

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социалният антрополог Харалан Александров май е пуснат от една седмица по медиите, за да разминирва политическото поле. Ако това е така, задачата не е никак лека, особено като се има предвид, че със скандала „АпартаментГейт“ народът бе натиснат директно по мазола от безочливи политици.

От една седмица експертът по поведение на хората ни атакува от екрана, наричайки ни „завистливо племе, което знае да търка талончета“. Преглътнахме го веднъж, точно защото не сме диваци, за каквито ни мисли. Изявата му в четвъртък по БТВ, обаче преля чашата на търпението. Първо Харалан не каза нищо по-различно за скандала с имотите, но се направи на тънък познавач на българите: „Това няма никакво отношение към конкретната вина, няма отношение към закон, има отношение към тази циркулираща в обществото комбинация от завист, лошотия, омраза, която е като в ускорител на елементарни частици“.

Изводът на учения поставя под въпрос къде точно ходи, за да прави своите наблюдения и да „фабрикува“ тези „научни“ изводи . При нас и при близките ни не е идвал да пита, със сигурност. Май броди само в някакъв свой кръг.

Александров, обаче бе извадил жилото: „Оставките са със статут на ритуално жертвопринушение. Когато племето е сърдито, то има нужда някой да бъде пожертван. Казвам племето, защото нашият начин да се справяме с конфликтите на живота са племенни. За това сме на това дережде“.

Да питаме тогава специалистът по поведение, защо при най-малкото съмнение за погазване на морала в цивилизованите европейски страни и отвъд океана хвърчат оставки и то без много подканяне и обяснения? Ако слушаме Харалан, излиза, че и на Запад живеят завистливи племена, мамка му!

Добре, че експертът отрони и следващите думи, за да разберем , че „всяка крушка си има и опашка“. Та рече той: „И някой трябва да бъде пожертван. Борисов, който работи вожд на нашто племе, според мен доста успешно, прави това, което се очаква от него“. Разгеле, Харалане, изплю камъчето. Олекна и на нас. Вече по-спокойно следим мисълта ти: „Преди /ускорителят/ удряше по известни хора в спорта, лошотията, мисля, че удряше и по хора от медиите, мисля, че Слави Трифонов беше обект на такава кампания, ако се не лъжа. Сега удря политиците, а утре най-вероятно ще са магистратите. Рано или късно ще съсипе всичко. Това е много разрушителен процес“, предупреди той. Само че от Слави до Цецо има Балкан разлика. Последният държи лостовете, с които да влияе върху управлението на страната, определя развитието и бъдещето ѝ. И не на последно място решава какво ще се случи с обществения ресурс.

България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.