img
Home / Крими / Гешев в Брюксел: Напредъкът на Европейския съюз улеснява престъпността

Гешев в Брюксел: Напредъкът на Европейския съюз улеснява престъпността

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Новият главен прокурор на Република България Иван Гешев участва в дискусията за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност Брюксел.

Мероприятието беше организирано от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. На събитието бе поканена и избраната за европейски прокурор Лаура Кьовеши. Кьовеши и Гешев бяха в една зала, но няма на този етап информация за личен разговор между тях.

„Създаването на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност е с особена важност и с актуално звучене с оглед на бързите темпове на глобализация, миграционните процеси и развитието на международните търговски взаимоотношения, както и на предизвикателствата, пред които е изправена европейската прокуратура. Напредъкът на Европейския съюз, постигането на общата цел за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали има своето отражение в наказателно-правен аспект. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност, която контролира наркотрафика, контрабандата на стоки, трафика на хора и оръжия, прането на пари изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност и полицията, но и правоприлагащите органи“, заяви Гешев, цитиран от репортер на Novini.bg.

„Приемането на общи решения в областта на наказателното законодателство е гаранция за правна сигурност и равенство на гражданите пред закона. То трябва да бъде насочено към съгласувано функциониране на наказателно-правните системи, така че да не позволи извършителите на престъпления да се възползват от свободното движение в рамките на Съюза, за да избегнат адекватни санкции. Република България е една от седемнадесетте държави-членки на Европейския съюз, инициирали приемане на директивата на Европейския парламент и на Съвета относно европейската заповед за разследване по дела от наказателен характер. Новият подход е основан на принципа на взаимно признаване при зачитане на основната система за международна правна помощ и обхваща всички видове доказателства. Регламентирани са срокове за изпълнение, ограничени са основанията за отлагане и отказ от признаване, което значително улеснява разследването на престъпленията с международен елемент. От ръководството на Прокуратурата на Република България изключително активно бе подкрепен и предложеният от Европейската комисия пакет от законодателни мерки, включващ регламента за създаването на европейска прокуратура и регламента за създаване на европейска агенция за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроюст“, посочи още новият главен прокурор.

„Успешното международно сътрудничество с Европол и активната координационна подкрепа на представителите на Евроюст е в основата на повече от 10 международни организации, проведени под ръководството на прокурори от Специализраната прокуратура, между които е първата операция в Европейския съюз срещу нерегламнтирани парични преводи в особено големи размери по метода „хавала“, целящ финансирането на тероризъм. Изключително добър резултат е постигнат и при най-мащабната операция на полицейски съдебни служители за 2017 година, под названието „Халифакс“, насочена към неутрализирането на международна мрежа на трафик на хора“, допълни Гешев, цитиран от Novini.bg.

„Най-ефективен от механизмите за съдебно сътрудничество е директният контакт между правоохранителните и правоприлагащите органи не само в рамките на Европейския съюз, но и извън него“, каза още новият главен прокурор.

Белгия
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.