img
Home / Свят / Гърция тръгва нагоре

Гърция тръгва нагоре

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Положителни новини от Гърция: икономиката започва да се възстановява от дългата криза, приходите в хазната надминават очакванията, страната предсрочно погасява кредити към МВФ.

Докато в останалата част на Европа икономическата ситуация се влошава, гърците са изпълнени с оптимизъм. След продължителната депресия новото правителство на Кириакос Мицотакис работи последователно за извеждането на страната от дълбоката криза и вече е постигнало значително подобрение на икономическия климат.

Печалбите от десетгодишните държавни облигации скочиха с 29% само в рамките на една година, стойността на гръцките акции се е увеличила с 45% от началото на 2019, посочва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ).

Гърция пести близо 33 милиона евро от лихви

Има и други положителни новини. Исканата от Гърция „зелена светлина“ за предсрочно погасяване на кредити от Международния валутен фонд (МВФ) бе дадена и сега страната ще икономиса близо 33 милиона евро от лихви.

Общо в кризисните години от 2010 до 2014 Фондът отпусна на Гърция почти 32 милиарда евро, но по-голямата част от средствата вече са издължени – има да се връщат още само 8,4 милиарда евро, в срок до 2024 година, информира „Ханделсблат“.

В публикацията на ФАЦ се казва, че в момента има цяла поредица от добри икономически новини, които поддържат надеждата за възходящо развитие. „Новият премиер полага всички усилия, за да компенсира възможно най-бързо намаляването на доходите на населението, които през последните години се сринаха с 25%“, допълва изданието и цитира главния икономист на Националната банка на Гърция Николас Магинас, който изтъква, че Гърция в момента извлича ползи и от подобряването на икономическия климат в страната след избора на правителство, което се ангажира по-силно с пазарните реформи, и което има стабилно парламентарно мнозинство.

Подобряването на рейтинга на страната от агенция „Standart & Poor’s“ до ниво „ВВ-“ също е част от добрите новини, както и съобщението на правителството, че данъчните приходи далеч са надхвърлили очакванията.

Тежките проблеми си остават

Изданието обаче сочи, че от новото правителство няма как да се справи бързо с тежките проблеми на гръцката икономика – като се започне от тромавата и силно разклонена държавна администрация, та до бавното правосъдие. Според гръцките икономисти, съществува и рискът от неприятни изненади отвън – например от рецесия в еврозоната.

Според „Ханделсблат“, измъкването на Гърция от блатото на дълговете ще е дълго и трудно. Гърците още десетилетия наред ще имат да връщат заеми. Чак през 2050 година нивото на дълговете ще спадне под 100%, пояснява изданието.

Немалко ще зависи и от скоростта, с която се прилагат реформите в самата Гърция. От това ще зависи колко бързо страната ще се съвземе и отново ще си стъпи на краката.

Гърция
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.