img
Home / България / Демократична България: За Борис Бонев беше неприемливо да е наш кандидат

Демократична България: За Борис Бонев беше неприемливо да е наш кандидат

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Обединение „Демократична България“ даде първа пресконференция след местния вот. На нея присъстваха лидерите на двете партии в него Христо Иванов и Атанас Атанасов, кандидатът за кмет на София арх. Борислав Игнатов и водачът на листата за общински съветници Методи Лалов.

След традиционните благодарности към симпатизантите и хората, работили в щаба по провеждане на кампанията, както и приказките за надграждане, се стигна до същинските теми. А именно защо в София вотът на „десните“ хора отново се оказа раздвоен и имало ли е вариант Борис Бонев от „Спаси София“ да е кандидатът на „Демократична България“. Припомняме, че арх. Игнатов и Бонев са съответно с трети и четвърти резултат, сходен профил гласоподаватели и общ резултат близък до този на втората във вота Мая Манолова, подкрепена от БСП.

Ето какво каза Христо Иванов:

„Поздравления към Борислав за неговия резултат. Бих искал сърдечно да поздравя Борис Бонев и „Спаси София. Резултатът ни в София е утвърждаване на резултатите на „Демократична България, има надграждане. Ние направихме една динамична, силна кампания, която успя да събере гласовете на демократичната общност. Има още доста работа. Имаше големи очаквания в София за една голяма национална промяна. Правиха се паралели с Истанбул, с Будапеща. Това не се случи. Ние дефинираме тази голяма промяна не просто като персонална промяна на позицията кмет, тук става дума за дълбинна промяна, промяна на корупционния модел. Очевидно имаме още да съзряваме, да учим уроци. Предстои ни сериозен анализ преди парламентарните избори след 18 месеца.

Поздравления и на Борис, Гергин, (бел.ред. – Борис Бонев и Гергин Борисов от „Спаси София“). Техният резултат не е изненада за нас, ние оценихме на много ранен етап техния потенциал, с уважение се отнасяме към всичко, което са правили досега. На много ранен етап започнахме диалог с тях в търсене на възможност да избегнем разделното явяване, стартирахме тези усилия преди Нова година. Искахме да намерим формулата за съвместна дейност, бяхме готови и предлагахме избираеми места за нашата листа, бяхме готови заедно да планираме и проведем предварителни избори, които да наредят листата, бяхме готови да обсъждаме избори за излъчване на единна кандидатура за кмет. Имаше 8 срещи, с изключение на една, бяха инициирани от нас. Положихме сериозни политически усилия. Смехотворно е, да се твърди че става дума за его. Става дума, че стигнахме до извода, че имаме несъвместими подходи със „Спаси София“ за явяването на тези избори. Те избраха послание за независимост, антипартийност, в резултат на което за тях се оказа неприемливо да обсъждаме възможността Борис Бонев да бъде кандидат кмет на „Демократична България“. За тях беше неприемливо техни представители да бъдат в нашата листа. Те заложиха на този принцип, знаете в нашето общество се утвърждава едно отхвърляне на партиите, ние разбираме защо това се случва, работим за това да преодолеем причините за недоверие към партиите. Няма работеща демокрация, развити общества, развити демокрации без партии. Нашият подход беше в национален план да търсим ясна партийна идентификация. За нас е много важно дългосрочно да наложим „Демократична България“ като трети полюс в политическата среда. Беше важно да правим кампания за кмет на „Демократична България“. Разделихме се със „Спаси София“ с разбирането, че дългосрочно ще работим заедно, но на тази кампания всеки ще се яви самостоятелно. Считаме, че постигнахме един доста добър резултат. „Спаси София“ успя през антипартийното послание да привлекат хора, които иначе не гласуват. Сега е важно този резултат да се превърне в трайна политическа връзка. Никога не сме разглеждали „Спаси София“ като свои опоненти. Всеки тръгна по своя път.

Каним „Спаси София“ да работим заедно в общинския съвет. Да формираме обща листа. Ние търсим тяхната подкрепа за нашите кандидати за районни кметове за балотажа. Ще потърсим среща със „Спаси София“, за да работим в обща група и по общи приоритети. Това е пътят на промяната. Това е изпълнението на нашия ангажимент да не позволяваме хората да се делят повече от необходимото“.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.