img
Home / България / Българският опит по отношение защитата на личните данни

Българският опит по отношение защитата на личните данни

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Точно една година след влизането в сила на регламента за защита на личните данни беше представена книгата „Защита на данните – принципи и практики”. В нея освен, че ясно е описано какво точно представлява регламента и преглед на основните базови принципи и неприкосновеността на данните, е събрана и уникална трактовка, която е 100% българска.

„На базата на общия модел сме създали уникални неща, които са обобщение на нашия и на европейския опит, на световните и европейски стандарти и добри практики. Създали сме модел на съответствие, начин за приложение на съответствието. Създали сме методика от правила и процедури”, каза по време на представянето на книгата проф. д-р Веселин Целков, който заедно с Деян Петков, Георги Средков и Пламен Геориев са автори на книгата.

Книгата е ценна най-вече с това, че в нея са събрани добрите български практики. Също така читателите могат да се запознаят и с опита в тази сфера на Холандия, Великобритания, Франция и Испания.

„Представили сме и набор от контролни методики за информационна сигурност, за управление на архивите, за споделяне, за маркетинг. Всяка контролна методика е дефинирана по алгоритми”, допълва проф. Целков.

„Личните данни са изключително интересна тема, защото сме много зависими от тях. Това, което ме завладя да се занимавам с тази тема е свързано с факта, че защитата на личните данни е нов слой, който се налага от различни гледни точки”, казва Георги Средков.

През първата година от влизането в сила на регламента в администрациите за защита на личните данни са подадени 144 376 запитвания и оплаквания от граждани на ЕС, сочат данни на Европейската комисия. Най-честите са свързани с жалвания от телемаркетинг, промоционални имейли и видеонаблюдение. Най-голямата санкция е наложена на Google – 50 млн. EUR от ирландския регулатор за защита на личните данни. Причината е неполучаване на съгласие, свързано с изпращане на рекламно съдържание. Компанията обжалва санкцията.

Що се отнася до България, то в Комисията за защита на личните данни през 2018 г. са получени 780 жалби, подадени от граждани с твърдения за нарушения на правата им при обработване на лични данни. Комисията се е произнесла по 51 от тях след влизането в сила на GDPR, 37 са приключили с административно наказание, като по тях са наложени санкции и глоби за 365 300 лв.. Издадени са 12 задължителни предписания, а по 42 жалби КЗЛД е упражнила новите си правомощия по GDPR да отправя предупреждения или да разпорежда.

Българският опит по отношение защитата на личните данни
София / България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.