img
Home / България / Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети

Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети. В София беше представена израелската разработка Spike. Ракетите от семейството на израелската компания Rafael Advanced Defence Systems, Израел са на въоръжение в 18 страни в Европа, които са членки на ЕС и НАТО. Естония само преди седмици е подписала договор за въоръжаването си със Spike.

Само преди месец подписахме договор за въоръжаването на индийската армия. Това заяви за ФАКТИ Ели Грийн, маркетинг директор в Rafael Advanced Defence Systems.

Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети

Той отбеляза, че от началото на своето съществуване е имало над 5000 изстрелвания на ракети Spike. Успеваемостта е над 95%.

Ели Грийн отбеляза, че ракетния комплекс в различните му модификации може да се използва от взводове до хеликоптери и бойни фрегати.

Израелската разработка позволява на боеца от специалните части да носи по две ракети. Така се повишава ефективността на взводовете.

По тази причина армиите на Германия, Великобритания, Италия, Испания, Канада, САЩ, Полша и други страни-членки са предпочели да я приемат на въоръжение, отбеляза Ели Грийн.

Той посочи, че основен плюс е, че ракетите от това семейство имат усъвършенствани електрооптични сензори за работа денонощно и при неблагоприятни метеорологични условия.

Ракетите могат да използват координати на цели, които се намират зад хълм или в гора и нямат пряка видимост.

Изстрелваните от хеликоптер и фрегати ракети могат да бъда водени от оператор, който да поразява целта в най-уязвимото ѝ място.

Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети

Техните възходящи траектории позволяват на бойната глава да удари целта с прецизна точност.

Ракетата използва тандемна бойна глава. Разработката помага при пробиването на бронята или купола на бункера, за да може основният заряд да се взриви вътре в танка или бункера. Прецизната електроника позволява на стрелеца със Spike да зададе целта и тя ще бъде поразена, независимо от предприетите маневри. Взет на прицел танк не може да се спаси с маневри или отвличащи димни снаряди, уточни Ели Грийн.

Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети

Освен електрониката за стабилния полет на ракетата спомагат и четирите правоъгълни ребра за аеродинамично управление на опашката и четири крила, разположени зад носа. България ще може да се възползва и разработката Spike NLOS, която има радиус на действие 30 км. Тя може да се използва както от сухопътните сили, така и от авиацията, и флота.

Пред медиите беше показан командния модул за Spike в хеликоптер и този, използван от пехотата.

Очаквайте интервю с директор Rafael Advanced Defence Systems.

Българската армия може да бъде въоръжена с топ ракети
България
Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.