img
Home / Здраве / 7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

/
/
/
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

С появата на бебето всяка майка започва да живее с усещането, че сърцето й вече не бие вътре в нея, а в малкото човече, на което е дала живот. Всички ние обичаме децата си, искаме за тях най-доброто и не спираме да се тревожим за здравето им. Затова и ни е много трудно да се убедим, че наследниците ни не са застрашени от нещо.

Оттук се появяват и стотиците заблуди, свързани с възпитанието, развитието и здравето, които само ни пречат да бъдем щастливи, спокойни и компетентни родители.

В тази статия ще ви разкажем за митовете, свързани с детското здраве, в които вече е крайно време да спрем да вярваме.
Ваксините могат да причинят аутизъм

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

Обвързването на ваксините с аутизма е един от най-вредните митове в медицината. През февруари 1998 година в уважаваното научно списание The Lancet бе публикувана статия на д-р Андрю Уейкфийлд. В нея той твърди, че ваксините срещу морбили, паротит и рубеола предизвикват аутизъм. По-късно стана ясно, че резултатите от изследването му са били фалшифицирани, специалистът бе лишен от лиценз, но внушенията му продължават да живеят и до днес.

 

Да се поставят ваксини е напълно безопасно, усложненията след тази интервенция са много редки. Виж, отказът от ваксинация е много рискован. Ако рискът да умреш от ваксина срещу морбили е 1 на 1 млн, то рискът да умреш от морбили е 1 на 1000.
Ако детето се разхожда без шапка, може да се разболее от менингит

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

Менингитът е предизвикан от вируси, бактерии и гъбички и ходенето без шапка няма никаква връзка със заболяването. Между февруари и април рискът детето ви да се разболее от менингит действително е по-висок, но това се случва не защото навън е студено, а защото в това време от годината хората по-често се намират в затворени и лошо проветрени помещения, а предаването на това заболяване става по въздушно-капков път.

Паротитът може да причини менингит, което е още един аргумент в полза на ваксинацията.

Въшките се появяват при тези, които не се мият, а да се отървете от тях е много трудно

Въшките не са нещо срамно и се появяват не само при хората, които не спазват правилата за лична хигиена. Въшките са най-обикновена детска „болест“,  която за хлапетата и учениците е като настинката. Можете да се избавите от досадните гадинки само за ден с подходящите препарати.
Въшките не летят и не подскачат. Те могат само да лазят от глава на глава. Затова е важно да научите детето си да не се вре в другарчетата си по време на игра и да не ползва чужди гребени, шапки и дрехи.
Въшките не могат да живеят по-дълго от ден, ако не са на нечия глава, така че след като обработите косата на детето, ще бъде достатъчно да смените чаршафите, да сложите възглавниците и завивките в чанти и да ги изнесете на балкона за една нощ.
Ако детето има шарка, трябва да бъде изолирано и намазано с зеленика

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

До 12-годишна възраст варицела се прекарва лесно, докато при възрастните това заболяване протича много по-тежко. В някои страни не е прието в случай на заболяване детето да се изолира. Колкото по-рано се разболеят обкръжаващите го деца, толкова по-добре. Обикновено варицелата минава бързо, в рамките на ясна времева рамка, така че няма нужда от лечение. Единственото, което можете да направите, е да приемате антихистамини препарати за облекчаване на сърбежа или медикаменти за понижаване на температурата.

Зеленката не лекува варицелата и няма нужда да я използвате.

Лекарите съветват и по-честите душове, тъй като те са в състояние да облекчат сърбежа. Най-важното е да не търкате кожата след измиване, а да подсушавате нежно.
Хремата, кашлицата и температурата са повод детето да си стои вкъщи

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

Родителите често се ядосват, когато другите деца са болни, но въпреки това посещават детска градина. „Водите детето си със сополи и то заразява нашите!“, не спират да правят забележки на другите родители.

Леката хрема, кашлица и дори температура до 37,5° изобщо не са повод да оставите хлапето си вкъщи. Обмяната на инфекции в детския колектив помага за укрепване на имунитета. Напълно нормално е  наследникът ви да боледува от остри респираторни вирусни инфекции между 6 и 8 пъти годишно.  Ако той се чувства бодър, е достатъчно да му дадете пакет носни кърпички и да го пратите на градина или училище.
Порязванията и ожулванията могат да доведат до заразяване на кръвта

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

Не е нужно да плашите детето си със заразяване на кръвта, ако случайно е махнало коричката на раната си или не иска да обработите мястото с йод. Ако то има нормален имунитет, изобщо не трябва да се тревожите за всяка драскотина. Достатъчно е да я промиете с вода и да я поръсите с антисептик.

За да избегнете риска от тетанус в случай на по-тежко нараняване, трябва да сложите ваксина на детето. Ако имунитетът му е отслабен или се е наранило със замърсен премет като парче стъкло в пясъчника, трябва много внимателно да обработите раната. В никакъв случай не използвайте йод, защото той изсушава кожата и процесът на заздравяване става много по-дълъг.
Ротавирусът трябва да се лекува

7 мита за детското здраве, в които голяма част от родителите, за съжаление, продължават да вярват

Температура, повръщане и диария – тази ротавирусна инфекция едва ли е приятна на някого. Тя не се нуждае от лечение и отшумява до 5 дни. Най-важното, което трябва да направите, е да следите много внимателно детето ви да не се обезводни. В домашната си аптечка винаги трябва да имате средства за перорална рехидратация. А някои лекари съветват да се пие кола.

Източник: jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Източник:fakti.bg
Сподели с приятели в социалните мрежи
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.